Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Lemmikkibuumi näkyy myös HESYn toiminnassa

HESY Miira Ojanen

Kuva: Miira Ojanen.

Korona-aika toi lemmikkieläinten kysyntään merkittävää nousua. Tämä on huomattu myös Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä, jonne tulee nyt kyselyitä enemmän kuin eläimiä on hoidossa. Toisaalta ilmiö myös huolestuttaa. Seuraako buumia hylkäämisaalto?

Erityisesti koirien suosio kasvoi keväällä ennätysmäisesti ja viime aikoina on uutisoitu jyrsijöiden olevan jopa loppuunmyytyjä eläinkaupoista. Lemmikin voi hankkia paitsi kasvattajalta, myös eläinsuojeluyhdistykseltä tai muulta kodittomia eläimiä välittävältä yhdistykseltä. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä hakemusten määrä on jopa kaksinkertaistunut normaalista.
-Kyselyjä on tullut päivässä vilkkaimmillaan noin 20. HESY käy kaikki hakemukset huolella läpi, joten lemmikkiä haluava joutuu odottamaan vastausta tavallista kauemmin. Myös eläimiin tutustuminen on vähän hitaampaa, kun käyntejä on asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden takia porrastettu ja ne tehdään yksityiskäynteinä, Hesyn tiedottaja Erja Veivo kertoo.

Elokuussa HESYssä uutta kotia odotti noin 80–90 kissaa, kolme koiraa ja neljä kania. Määrä on normaali tähän aikaan vuodesta. Enimmillään yhdistyksen hoidossa on noin 120 eläintä. HESY toimii Siuntion löytökissojen virallisena talteenottopaikkana ja ottaa Viikin löytöeläintalolle tuotuja eläimiä hoitoonsa, jos niiden omistajaa ei ole löytynyt tai niitä ei ole saatu myytyä 15 vuorokauden aikana. Viikissä eläimiä säilytetään vain tuo lakisääteinen aika. Kadonnutta lemmikkiä kannattaakin nopeasti kysellä Viikistä ja myös HESYstä sosiaalisessa mediassa ilmoittelun lisäksi.

Useimmiten populaatiokissa

Kaikki HESYyn päätyvät eläimet eivät ole hylättyjä lemmikkejä.
-HESYn hoitoon tulee paitsi löytöeläimiä myös sosiaalisista tai eläinsuojelullisista syistä huostaanotettuja eläimiä. Nämä ovat eläimiä, joita niiden omistajat ovat kohdelleet kaltoin tai joiden omistajat ovat ajautuneet kriisiin eivätkä enää kykene huolehtimaan lemmikeistään esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmien, vankilatuomion tai pitkäaikaisen sairaala- tai laitoshoidon takia, Erja Veivo kertoo.

Tyypillisin yhdistyksen hoidossa oleva eläin on tällä hetkellä kuitenkin ulos syntynyt ja ulkoa löydetty kissa, jolla ei ole koskaan ollutkaan omistajaa. Nämä ulkona kissalaumoissa elävät ns. populaatiokissat tulevat HESYlle yleensä jonkin maakunnissa toimivan eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Kissan adoptiota suunnittelevan on hyvä tietää, että HESY ei suosittele vain yhden kissan hankintaa, paitsi niissä tapauksissa, joissa kissa viihtyy paremmin ainoana kissana. Kissanpentuja luovutetaan vain pareittain tai sellaiseen kotiin, jossa jo on kissa.

Kuva: Miira Ojanen.

HESY toimi pitkään Itä-Pakilassa, mutta toiminta on nyt siirtynyt sieltä Pitäjänmäkeen. HESYn toiminnassa vapaaehtoisilla on tärkeä rooli. Tällä hetkellä korona rajoittaa vapaaehtoistoimintaa, mutta tilanteen normalisoituessa on tarjolla jälleen monenlaisia mahdollisuuksia auttaa eläimiä esimerkiksi eläintilojen siivouksessa, katukeräyksissä ja vaikkapa asiantuntija-apuna viestinnässä, valokuvauksessa tai markkinoinnissa. Yksi suosittu auttamisen muoto on ryhtyä ihmisystäväksi.

-Monet kissoistamme ovat arkoja ja suhtautuvat ihmisiin epäluuloisesti, eikä eläintenhoitajillamme aina ole aikaa seurustella kunkin kissayksilön kanssa riittävästi, koska tilojen siivous ja kissojen terveydenhuolto madotuksineen ja lääkityksineen täyttävät työpäivän. Tarvitsemme siksi vapaaehtoisten apua kissojen sosiaalistamiseen. Ihmisystävillä tulisi olla kullakin käyntikerralla ainakin tunti kissalle annettavaksi. Ihmisystäväksi voi tulla 15-vuotiaana, mutta alle 18-vuotias tarvitsee osallistumiseen huoltajan luvan. Ihmisystävät ovat eläimillemme hyvin tärkeitä: kun eläin tottuu ihmiseen, se on helpompi sijoittaa uuteen kotiin, mikä lyhentää sen hoitoaikaa. Eläin pääsee siis ihmisystävien ansiosta nopeammin uuteen kotiin, Erja Veivo korostaa.

Löysitkö kissan?

Pakilan ja Paloheinän alueella on usein havaintoja kissoista, jotka saattavat olla kodittomia, mutta varmuutta asiasta ei ole. Jos ulkona liikkuu kissa, jonka omistaja ei ole tiedossa eikä kissalla ole kaulapantaa, kissasta tulisi tehdä ilmoitus Viikin löytöeläintalolle. Viikki on Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan ja Kirkkonummen löytöeläinten virallinen talteenottopaikka. Jos kissaa ei ole ilmoitettu sinne kadonneeksi, eikä siitä ole muitakaan katoamisilmoituksia esimerkiksi sosiaalisen median kadonneiden eläinten ryhmissä, se hyvin todennäköisesti on löytöeläin ja pitäisi toimittaa Viikkiin.

Teksti: Susan Wilander

 Kuvat: Miira Ojanen

Share