Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Finding Oulunkylä: Urheilun uranuurtajia

Finding Oulunkylä Pauli Jokinen

Kuva: Pauli Jokinen.

Olen lukuisat kerrat käynyt Siltavoudintien huoltoasemalla tankkaamassa, autopesussa ja burgerilla. Harva tietää, että paikalla oli taannoin ravirata. Eikä mikä tahansa, vaan Suomen ensimmäinen ravirata.

Oulunkylän ravirata avattiin 1884. Rata oli virstan mittainen ja ensimmäisen lähdön voitti kymmenvuotias ori Ampiainen. Ogelin raviradalla oli jopa 900 henkeä vetävä katsomo. Siellä kisattiin myös muissa lajeissa. Radalla yleisurheiltiin, juostiin Suomen ensimmäinen maratonkisa ja ajettiin moottoripyörillä.

Oulunkylää ennenkin oli hevoskilpailuja Suomessa järjestetty, muun muassa järven jäällä. Ogelin rata lakkautettiin 1926 ja ravit siirtyivät Käpylää ja sieltä myöhemmin Vermoon.

Aamulenkillä piipahdin myös Oulunkylän urheilupuistossa, joka on Ogelin ylpeyden Gnistanin kotikenttä. Vuonna 1924 perustettu “Kipinä” ei ole koskaan pelannut pääsarjassa, vaan sinnikkäästi tahkonnut alempia divareita.

Oulunkylässä on pitkät futisperinteet. Oulunkylässä alkoi ilmestyä maamme ensimmäinen jalkapallolehti. Helmikuussa 1909 perustettiin Fotboll-niminen lehti, joka muutti pian nimeään ja alkoi ilmestyä seuraavan vuoden alusta Uggleby Bladet -nimisenä. Lehden tarina kesti vain vuoden.

Hienoa urheilupuistoa ja Ogelin sporttihistoriaa ajatellen puiston ulkoliikuntapaikka on melko vaatimaton. Jos nyt vertaa vaikka Pirkkolaan tai Paloheinään.

Ja muuten: Monessako Helsingin kaupunginosassa Metallica on esiintynyt? Oikea vastaus on viisi: Töölö, Kalasatama, Alppiharju, Pasila ja Oulunkylä. Vuonna 1993 bändi soitti juuri täällä urheilupuistossa.

Teksti ja kuva: Pauli Jokinen

Pauli Jokinen on Oulunkylään muuttanut tietokirjailija ja kävelyopas, joka tutustuu uusiin kotikulmiinsa. Seuraa Instagramissa @paulijokinen

Share