Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Kulttuuri, Uutiset

Pääkaupunkiseudun sotilaspojat ja pikkulotat Taivaskalliolla

Taivaskallion muistopaasi

Muistopaadella Taivaskalliolla killan lippua kantoi kunniapuheenjohtaja Olli Sorvettula ja airuina seisoivat Kaarlo Männistö ja Pekka Saloranta. Kuva: Marja Ikonen.

Sotilaspojat ja pikkulotat viettivät muistohetken elokuun lopulla Taivaskallion muistopaadella. Pääkaupunkiseudun sotilaspoikien ja pikkulottien perinnekillan puheenjohtaja Hannu Saloniemi kuvasi puheessaan muistopaaden historiaa. Paasi paljastettiin killan ja ruotsinkielisen veljeskillan Traditionsgillet för Mellannylands Soldatgossar och Flicklottor yhteisenä ponnistuksena 25.8.2011 Taivaskallion laelle Käpylässä. Viisitonninen kivi tuotiin Lopen kunnasta Helsingin kaupungin Rakennusviraston toimesta.

Paaden historia sai surullisen käänteen viisi vuotta sitten, kun patsas ilkivaltaisesti syöstiin paikaltaan mäen alarinteeseen. Killan silloisen puheenjohtajan Olli Sorvettulan ja Helsingin kaupungin tarmokkain toimin uudelle paadelle voitiin laskea kukat jo itsenäisyyspäivänä 2015.

Paaden laatassa on teksti: ”Sotilaspojat ja pikkulotat toimivat sotiemme aikana maanpuolustustehtävissä kotirintamalla ja osallistuivat pääkaupungin ilmapuolustukseen vuonna 1944. Soldatgossarna och flicklottorna deltog på hemmafronten under våra krig i landets försvarsarbete samt i huvudstadens luftvärn år 1944”. Tuo teksti kertoo ytimekkäästi sen, mitä kilta haluaa jälkipolville kertoa.  Kenraaliluutnantti Ermei Kannisen sanat paljastustilaisuuden juhlapuheessa yhdeksän vuotta sitten olivat kiitolliset: ”Tänään kunnioitamme erityisesti sotilaspoikien ja pikkulottien esimerkillistä panosta isänmaan puolustuksessa”. Puheenjohtaja Saloniemi totesi muistotilaisuuden lopuksi: ”Me kaikki toivomme, että tuon ajan nuorten yhteishenki ja auttamishalu välittyisi nykypäivään ja tuleville vuosille tämän isänmaamme edelleen rakentamiseksi.”

Teksti: Hannu Saloniemi
Kuva: Marja Ikonen

Share