Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Kapsäkin laukut ovat jälleen avoinna

Kapsäkki Saiturin joulu

Saiturin joulussa mukana Petri Bäckström, Jouni Bäckström, Emmi Hatjasalo, Reetta Ristimäki. Kuva: Kaisa Elo.

Viime kuukausien tilanne on iskenyt erityisen kovaa kulttuurialalle. Musiikkiteatteri Kapsäkki sai nimensä kiertueteatterin tarpeesta mahduttaa kaikki esityksissä tarvittava laukkuihin. Nyt keväällä suljetut laukut ovat jälleen avoinna ja esitykset käynnissä.

Kapsäkki on Helsingin Vallilassa sijaitseva kulttuurikeskus, jonka ohjelmisto koostuu kaikenikäisille katsojille suunnatuista musiikkinäytelmistä, konserteista ja klubeista. Teatterisalin lisäksi Kapsäkin yhteydessä toimii myös Ravintola Bistro K.

-Kapsäkki syntyi alun perin Reetta Ristimäen ja Marko Salon työryhmän esitysten ympärille vuonna 1997. He tekivät huomattavan määrän lämpiöoopperoita Suomen Kansallisoopperaan ja pikkuhiljaa toiminta lähti kasvamaan ja ammattimaistumaan. Vuonna 2000 perustettiin Kapsäkki Osuuskunta hoitamaan kiertuetoimintaa, Stiina Laakso kertoo.

Vuonna 2010 kiertueteatterin toiminta muuttui kokonaan, kun Osuuskunta teki 20 vuotisen sopimuksen omasta teatteritilasta Hämeentien ja Mäkelänkadun kulmassa. Maaliskuussa teatteri joutui sulkemaan ovensa koronan takia, mutta nyt osa esityksistä on jälleen ohjelmistossa. Turvallisuusnäkökohdista pidetään tarkasti huolta.
-Teatteriimme mahtuu normaalioloissa 200 asiakasta, mutta nyt myymme lippuja enimmillään 100. Olemme panostaneet siihen, että jokaiselle asiakkaalle jää esitysten järjestelyistä tunne, että tilaa on ollut riittävästi ympärillä ja muutenkin on selkeästi panostettu turvaväleihin ja hygieniaan. Olemme myös ottaneet käyttöön toisen sisäänkäynnin, jotta parven ja permannon asiakkaat eivät tapaa toisiaan lainkaan, Stiina Laakso kertoo.

Esityksiä monenlaisille yleisöille

Kapsäkin ohjelmisto on runsas ja monipuolinen. Koska suuresta osasta ohjelmistoa on vain yksi esitys, on usein haasteellista löytää oikea yleisö paikalle oikeaan aikaan. Kapsäkin verkkosivuja kannattaakin seurata aktiivisesti huomatakseen ajoissa itseä kiinnostavat esitykset.

-Nyt marras-joulukuussa meillä on onneksi myös kaksi ensi-iltaa, joista molemmista on vielä tämän vuoden aikana kuusi esitystä. Ensimmäisenä nähdään 30.10. alkaen Minna Lindgrenin käsikirjoittama patologinen musiikkikomedia ”Piilolääkäri”. Marraskuun lopussa saamme lavalla Charles Dickensin klassikkotarinan Saiturin joulu. Mukana on fyysistä klovneriaa ja musiikkia rapistä aariaan, Stiina Laakso kertoo.

Koronan tuomista lisähaasteista huolimatta Kapsäkissä uskotaan tulevaisuuteen.
-Kapsäkin tavoitteena on muutaman vuoden kuluttua saavuttaa taloudellisesti niin kantava tila, että voimme keskittyä harvempiin nimikkeisiin musiikkiteatterisesitysten ja lastenesitysten osalta, ja että voimme tarjota niistä pidempiä sarjoja katsojille. Lasten ja kokoperheen esityksiä meillä on aina ollut paljon, mutta aivan liian harvoin omia kantaesityksiä, Stiina Laakso kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Share