Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Maunula, Uutiset

Korona-naapuriavun kokemuksia Maunulassa

Koronakaranteeni

Maunulassa tsempattiin kavereita koronakaranteenissa. Kuva: Yrjö Hakanen

Miten voimme auttaa koronapandemiassa vaikeuksiin joutuneita? Tätä pohdimme muutamien maunulalaisten kanssa maaliskuussa, kun hallitus totesi Suomen olevan poikkeusoloissa. Syntyi Korona-naapuriavun Maunulan Facebook-ryhmä, johon liittyi nopeasti yli 200 jäsentä.

Kun koronaviruksen aiheuttama Covid-19 tauti levisi, siitä tiedettiin vähän ja kuvat muun muassa Italiasta olivat pelottavia. Tarvittiin poikkeuksellisia toimia ja Suomessa selvittiin monia maita paremmin. Samalla koronakriisi nosti esiin ongelmia, joista voi ottaa opiksi.

Kauppaketjuilla oli yllättävän heikot valmiudet tarjota kauppakassipalveluja yli 70-vuotiaille, kun verkkokauppa lisääntyi. Kaupungin yhdessä eräiden järjestöjen kanssa käynnistämä Helsinki-apu helpotti tilannetta, mutta vasta pari viikkoa myöhemmin ja se tavoitti lähinnä yli 80-vuotiaita.

Koronakevään opetuksia

Vielä isompi yllätys oli se, kun kaupunki päätti sulkea kirjastot, vanhusten palvelukeskukset, asukastalot, koulut ja monet muut, ottamatta huomioon, että monet vähävaraiset ja ikäihmiset jäivät vaille ruokapalveluja, nettiyhteyksiä ja jopa yösijaa.

Maunulassakaan ei voinut hoitaa esimerkiksi asukastalon Mediapajalla laskuja, Kela-hakemuksia ja muita nettiasioita. Korona-naapuriavun ryhmämme tarjoutui järjestämään asiointia Mediapajalla koronaturvaohjeita tiukasti noudattaen. Alueen sosiaalityöntekijät ymmärsivät hyvin sen tarpeen. Mutta ylhäältä tuli kielto. Vasta toukokuun puolivälissä kaupunki avasi digiasiointipisteen – ja senkin Kalliossa.

Monille koronakevät oli digiloikka, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta asioida digitaalisesti. Tämä on syytä muistaa jatkossakin. Toisaalta kaupungin digitaalisia resursseja voisi käyttää laajemmin. Esimerkiksi Maunula-talolla on hienot laitteet, joilla olisi voitu tehdä verkkoon konsertteja ja muita tapahtumia. Oulunkylän Seurahuoneella sentään tehtiin live-striimauksia.

Korona-naapuriavun ryhmässä jaoimme tietoa alusta alkaen useilla kielillä, kun kaupunki teki sitä aluksi vain kahdella vieraalla kielellä. Ryhmässämme kiitos tästä kuuluu erityisesti Bahaaldin Omarille.

Tärkein korona-ajan opetus koskee sote-palvelujen resursseja. Budjettiratkaisuissa pitää lisätä tuntuvasti etenkin perustason terveys- ja sosiaalipalvelujen resursseja. Korona-aika nosti esiin myös lähipalvelujen merkityksen. Kaupunkisuunnittelua ajatellen keskeinen johtopäätös on myös Keskuspuiston ja muiden viheralueiden tärkeys.

Teksti ja kuva: Yrjö Hakanen

Share