Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Yhteisöjääkaapilla pienentämään ruokahävikkiä

Keru-yhteisöjääkaappi

Tule suunnittelemaan Seurahuoneen oman yhteisöjääkaapin toimintaa! Kuva: Annariikka Leino.

Tiesitkö, että peräti kolmannes maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy jossain ruokaketjun vaiheessa hävikkiin? Ongelmaa pyritään ratkaisemaan yhteisöjääkapeilla. Nyt voit osallistua Seurahuoneen oman yhteisöjääkaapin suunnitteluun!

Ihmiskunta käyttää luonnonvaroja tällä hetkellä 50% enemmän kuin maapallo pystyy tuottamaan uusiutuvasti. Maapallon hiilijalanjäljestä 8% muodostuu hävikkiruuasta; esimerkiksi lentoliikenne muodostaa siitä 2 %.

Kiertotalous on järjestelmä, jossa kierrätystä lisäämällä pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä ja hukkaa. Joskin kiertotalouden suurin arvopotentiaali onkin mm. laitteiden huollon, uudelleenkäytön- ja uudelleenvalmistamisen mahdollisuuksissa, myös yhteisön jäseniä osallistavalla ruohonjuuritason toiminnalla, kuten yhteisöjääkaappien perustamisella, on potentiaalia muodostua merkittäväksi uudistusliikkeeksi.

Yhteisöjääkaappi vähentää hävikkiä

Teollisuuden ja kaupan osalta ruokahävikkiä on jo onnistuttu pienentämään, mutta kotitalouksissa syntyvän hävikin määrä Suomessa ei ole juurikaan vähentynyt. Tarvitaan tekoja, jotka vaikuttavat erityisesti kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrään. Nimenomaan tähän tarpeeseen syntyi syksyllä 2018 itsenäisen Waste Food Crew -työryhmän luotsaama Keru-yhteisöjääkaappitoiminta.

Keru aloitti toimintansa pilotointijaksolla Helsingin Kalliossa, Kalliolan setlementtitalon ala-aulassa. Kyseessä on yhteisöjääkaappi, jonne kuka tahansa voi lahjoittaa ruokaa, joka muutoin olisi vaarassa tulla heitetyksi pois. Samoin kuka tahansa voi noutaa Kerukaapista sinne lahjoitettua ruokaa.
-Yhteisöjääkaappi on kaikille avoin ruuan kierrätyspiste, jonka avulla vähennetään ruokahävikkiä ja tehdään ympäristötekoja, kiteyttää Heidi Uppa, muotoilija ja toinen Kerun perustajajäsenistä.

Toimintansa ensimmäisen vuoden aikana Keru-yhteisöjääkaappi sai n. 17 000 kävijää ja kierrätti 40 000 kiloa ruokaa. Luvut yllättivät Kerun toiminnasta vastaavan työryhmän täysin, ja Kerukaapin toiminta jatkuukin yhä. Keru-yhteisöjääkaappi on avoinna Kalliolan setlementtitalon aukioloaikojen mukaisesti.

Osallistu käytännön tekoihin ruokahävikin pienentämiseksi – tule mukaan toimintaan! Oulunkylän asukastalo Seurahuoneen yhteisöjääkaapin toimintaa suunnitellaan työpajassa osoitteessa Larin Kyöstin tie 7 maanantaina 19.10. klo 14-16. Ilmoittautumiset osoitteeseen oulunkylan.seurahuone@hel.fi tai numeroon 09 310 40912. Julkaisemme tiivistelmän työpajan sisällöstä osoitteessa hel.fi/seurahuone ja Facebookissa (@AsukastaloOulunkylanSeurahuone). Lämpimästi tervetuloa!

Teksti ja kuva: Annariikka Leino

Share