Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Maunula, Uutiset

Tiede tulee Maunula-taloon

Flowers of life Juho Parikka

Flowers of life. Kuva: Juho Parikka.

marras 12 – marras 14

Maunulatalon valtaa marraskuussa kolmipäiväinen tiedetapahtuma, jossa tutkitaan maailmankaikkeuden salaisuuksia. Tapahtumassa kuullaan kirjailija- ja tieteentekijävieraita sekä nähdään Heurekan pop-up -esityksiä. Vierailijat pääsevät tieteentekemisen makuun työpajoissa. Mukana on myös Flowers of life -taidelavastusryhmä luomassa tunnelmaa avaruudellisella pimeässä hohtavalla taiteella sekä LOVI-ambientin musiikki. Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille.

Maunula-talon julkaisemassa ohjelmassa tarkemmat tiedot eri päivien tapahtumista:

To 12.11. klo 18 Kirjailijavieraana Kirsi Lehto

Miten maailma on kehittynyt nykyiselleen? Tätä tutkii poikkitieteellinen luonnontieteiden lähestymistapa astrobiologia, jonka tutkimukseen, opetukseen ja popularisointiin Kirsi Lehto on keskittynyt viimeisen kymmenen vuoden ajan. Hänen kirjoittamansa ”Astrobiologia − elämän edellytyksiä etsimässä” palkittiin vuoden 2019 tietokirjana. Kirsi Lehto opettaa molekyylibiologiaa Turun yliopistolla. Lisäksi hän kirjoittaa Ursan sivuilla ilmestyvää “Elämän keitaita” -blogia ja toimii Aikavaellus ry:n puheenjohtajana. 

Torstaina 12.11. kuuden tunnin live-setin klo 12−18 soittaa Heikki Lindgren & Esa Ruoho.  

Pe 13.11. klo 18 Tieteilijävieraana Syksy Räsänen

Syksy Räsänen. Kuva: kotialbumi.
Syksy Räsänen. Kuva: kotialbumi.

Syksy Räsänen on kosmologi Helsingin yliopiston fysiikan osastolla. Hän pitää Kosmokseen kirjoitettua -nimistä blogia hiukkasfysiikan ja kosmologian tiimoilta Ursan sivuilla.

Perjantaina 13.11. kuuden tunnin live-setin klo 12−18 soittaa Heikki Lindgren & Rasmus Hedlund. 

La 14.11. klo 11.30−16 Maunula-talon tiedepäivä

Pop-up Heurekan tiedeshow Sähköä ilmassa lähestyy sähköisiä ilmiöitä yllättävistä suunnista. Esityksessä tutkitaan muun muassa ihmisen sähkönjohtavuutta ja nähdään maailman pienin sähkökitara. 

Yhteensä neljä esitystä (klo 12, 13, 14 ja 15) Metsäpurosalissa. Kesto 20 min. Sopii kaikenikäisille. 

Lauantaina talo täyttyy myös työpajoista. Lasten ja nuorten tiedekasvatusta tapahtumassa toteutetaan yhteistyössä The Science Basement (TSB) -kollektiivin ja Kide Sciencen kanssa. TSB:n mukaan tiede on avain, jonka avulla me yksilöt ja yhteisöt voimme ymmärtää, millainen ympäröivä maailma todella on. Kide Sciencen tiedekasvatusmallissa opitaan leikin ja mielikuvituksen kautta. 

Teksti: Susan Wilander

Share