Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Finding Oulunkylä: Aktivistien touhuja

Finding Oulunkylä Pauli Jokinen

Finding Oulunkylä. Kuva: Pauli Jokinen.

Albert Collan ammuttiin kuoliaaksi Vantaanjoen tienoilla keväällä 1918. Collan oli aktivisti Oulunkylästä, jonka suunnitelmissa oli surmata Bobrikov alkuvuodesta 1904. Hän rakenteli pommeja verstaassaan ja testiksi räjäytteli latoja Ogelissa. Hänen tavoitteenaan oli räjäyttää Bobrikov Tähtitorninmäellä. Salaliitossa mukana olivat muun muassa tunnetut aktivistit Herman Gummerus ja Johan Nylander. Suunnitelma kuitenkin vesittyi, kun Bobrikovia ei näkynyt eikä kuulunut.

Collanin puuhat paljastuivat, ja hän istui vankina Pietari-Paavalin synkässä linnoituksessa. Sisällissodan aikana Collan käveli kohti siltaa, joka Oulunkylässä ylitti Vantaanjoen. Hän ei huomannut sillalla olleen saksalaisen sotilaan pysähtymiskäskyä. Sotilas ampui Collanin kuoliaaksi.

Muitakin aktivisteja Oulunkylässä on ollut. Nimittäin Veräjänmäellä oli sata vuotta sitten Oulunkylän ampumarata, ja radan tunnetuin käyttäjä oli puolikuuro Eugen Schauman, joka kävi siellä harjoittelemassa ennen kuin surmasi Bobrikovin kesäkuussa 1904.

Schauman toimi myös rataa ylläpitäneen Suomen metsästysyhdistyksen (Finska Jaktförening) rahastonhoitajana. Yhdistyksen nimissä hän hankki Amerikasta Winchester-kivääreitä, joita hän jakoi aktivistiveljilleen. Hän myös lähetti kirjeitä ympäri Suomen tutuille ja tuntemattomille ja kehotti perustamaan aseseuroja. Kirjeisiin hän liitti ohjeita, miten rakennetaan maalitauluja ja maavalleja. Yhdistyksen johto ei välttämättä tiennyt Schaumanin touhuista.

Nykyään ampumaradan metsää rajaa Pikkukoskentien asuinalue. Ampumaradasta ei ole jäljellä mitään.

Pauli Jokinen on Oulunkylään muuttanut tietokirjailija ja kävelyopas, joka tutustuu uusiin kotikulmiinsa. Seuraa Instagramissa @paulijokinen

Share