Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Uutiset

Haluaisitko opiskella?

aikuislukio

Helsingin aikuislukion biologian tunneilla on tehty vierailuja myös Helsingin yliopistoon. Kuva: Suvi Niemi-Kapee.

Helsingin aikuislukion Mäkelänrinteen kampus majailee väistötiloissa Käpylän sydämessä Onnentiellä Taivaskallion kupeessa ensi kevääseen saakka. Koulun edulliset ja monipuoliset kurssit ovat lyhyen kävelymatkan päässä sekä Käpylän asemalta että raitiovaunun päätepysäkiltä. Kuka onkaan se tiedonjanoinen, joka suuntaa askeleensa kohti aikuislukiota? Hän voi olla kuka tahansa, jonka päämääränä on hankkia lisää osaamista ja taitoja jossain aineessa tai aiheessa. 

Aikuislukio-nimen alle kätkeytyy muutakin kuin lukio-opetusta. Aikuislukio on moderni hybridikoulu, ja se on kehittynyt ajan kuluessa nykyiseen muotoonsa. Tuskin missään muussa koulussa on opettajanhuoneessa niin monilla tasoilla työskenteleviä opettajia kuin aikuislukiossa. Onnentien luokissa opiskellaan lukion oppisisältöjä, mutta monet opiskelijat haluavat suorittaa osan opinnoistaan verkon kautta etäopiskeluna. Siihenkin Helsingin aikuislukio tarjoaa loistavat mahdollisuudet. 

Opiskelu ei aina tähtää koko tutkinnon suorittamiseen. Aineopiskelijana on esimerkiksi mahdollista aloittaa uuden kielen opinnot, päntätä pelkkää matematiikkaa tai kehittää akateemisia valmiuksiaan äidinkielen kursseilla. Aikuislukiossa voi myös valmistautua korkeakoulujen pääsykokeisiin monissa eri aineissa tai kasvattaa mahdollisuuksiaan sisäänpääsyssä kirjoittamalla uusia aineita tai korottamalla aiemmin tehtyjen ylioppilaskokeiden arvosanoja. Korkeakoulujen valintakriteerit näyttävät kuljettavan ylioppilaita valmennuskursseille, mutta lukiokurssien opiskeluun ja ylioppilaskokeisiin valmentautumiseen aikuislukio on paras vaihtoehto, koska opettajilla on paljon kokemusta ylioppilaskokeista ja niiden arvioinnista.

Ammatillisen perustutkinnon jälkeen voi aikuislukiossa suorittaa ylioppilastutkinnon ja saada hyvät eväät korkeakouluun. Tämä tie on vieläkin harmillisen tuntematon, mutta silti koko ajan kasvava joukko eri alojen ammattilaisia tulee aikuislukioon tavoitteenaan lukiotutkinto. Heille on usein iloinen yllätys se, että aikuislukion oppimäärää ei tarvitse enää suorittaa kun on jo perustutkinto ja näin he saavat keskittyä täysin niiden aineiden opiskeluun, joita aikovat sisällyttää omaan ylioppilastutkintoon. Osaamisen vahvistaminen ja päivittäminen on tärkeää, kun maailma kehittyy vauhdilla. Aikuislukion kurssit käyvät myös täydennyskoulutuksena työssä käyville.

Joko putosit kärryiltä? Ei hätää, sillä aikuislukiossa navigointia varten on saatavissa runsaasti apua: Opettajat, ohjaajat ja muu henkilökunta auttavat kyllä mielellään. Aikuislukion henkilökunta on tottunut siihen, että kaikilla opiskelijoilla on erilainen polku ja omat tarpeensa. Lisäksi aina voi selailla nettisivuja, opinto-opasta sekä aikuislukion somekanavia. Aikuislukioon ei haeta vaan sinne voi ilmoittautua ympäri lukuvuoden. Ovet ovat avoinna kaikille, jotka haluavat tulla opiskelemaan ja oppimaan.

Teksti: Anna Lavinto
Helsingin Aikuislukio

Kuva: Suvi Niemi-Kapee

Share