Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Blogi: Puurakentaminen sopii myös Pakilaan

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Pakila ottaa pian omalla panoksellaan osaa Hiilineutraali Helsinki 2035 -hankkeeseen, kun Pakilanpuistoon rakennetaan uusi ympäristöystävällinen 4100 neliömetrin suuruinen koulu massiivipuusta (clt). Pakilan alakoulun koululaiset pääsevät muuttamaan uuteen puurakenteiseen kouluunsa alkuvuodesta 2022.

Puun käyttö rakennuksissa alentaa hiilijalanjälkeä rakennusvaiheessa ja puumateriaali toimii hiilinieluna koko rakennuksen elinkaaren ajan. Puurakennus on tunnetusti pitkäikäinen ja se on täysin kierrätettävissä. Sopii siis hyvin Helsingin ilmastotavoitteisiin.

Kiinnostus massiivipuurakentamista kohtaan on viimevuosina kasvanut nopeasti. Julkisia rakennuksia ja jopa pörssiyritysten pääkonttoreita on alettu rakentaa clt-elementeistä yhä enemmän. Puurakentamisen vanhat ennakkoluulot ovat karisemassa.

Suomessa CLT Finland valmistaa massiivipuulementtejä Alajärvellä ja Stora Ensolle on valmistumassa jo neljäs clt-tehdas ulkomaille. Pakilaan CLT-elementit toimittaa Stora Enso.

Pakilan ala-asteen koulun rakentaa massiivipuurakentamiseen erikoistunut Puurakentajat Group Oy. Rakennushankkeelle on asetettu vaativat ympäristötavoitteet. Koulun lämmittämisessä Helsinki aikoo käyttää pääosin lauhdelämpöä, hukka-, aurinko- ja maalämpöä, joten sekin tukee kaupunkimme ilmastotavoitteita.

Uusi koulu rakennetaan tutuksi tulleella allianssimallilla, jossa Puurakentajat allianssin alihankkijana vastaa kaikesta puumateriaaleihin liittyvästä rakenne- ja tuotesuunnittelusta sekä asennuksesta.

Allianssissa Helsingin kaupungin kumppaneina toimivat NCC Suomi Oy, Työyhteenliittymä Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy, Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen Oy, FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy sekä Ideastructura Oy. Puurakentajat toimittaa kaikki koulurakennuksen puumateriaalit ja Puurakentajat Suunnittelu Oy vastaa puumateriaalin rakenne- ja tuoteosasuunnittelusta ja Puurakentajat Rakennus Oy asennuksesta.

Pakilassa rakennetaan vilkkaasti myös asuntoja. Pakilantien varteen tulevista kerrostaloista ensimmäiset kaksi ovat jo valmiit. Uudetkin kerrostalohankkeet ovat pitkällä ja tällä haavaa ainakin kolme uutta kerrostaloa on tulossa alueen pääväylän varteen.

Kerrostalorakentamisesta Pakilaan ollaan toki montaa mieltä ja osa vanhoista pakilalaisista vastustaa niitä jopa kiivaasti. Täydennysrakentamisesta Pakilakin joutuu silti osansa ottamaan. Se ei tietenkään tarkoita, että kaavoittajalla olisi valtakirja muuttaa täysin puutarhakaupunginosamme luonnetta.

Kun kaupunki haluaa edetä ilmasto edellä myös asumisessa, voisi kysyä, olisiko seuraavien kerrostalojen materiaali jo puu. Se sopisi erittäin hyvin pientalovaltaisen alueemme karaktääriin.

Teksti: Raimo Rahkonen
pj Pakila-Seura

Kuva: Esko Lukkari

Share