Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Kuka on salaperäinen C.S.?

sormus

Salaperäinen sormus. Kuva: Marcus Haga

Kimmo Särmäkari otti keväällä yhteyttä Oulunkyläisen toimitukseen ja kertoi hallussaan olevasta kultasormuksesta. Hän kirjoitti:

”Hallussani on kultainen kantasormus ja siinä päiväys 1893-1905 sekä nimikirjaimet CS peilikuvana. Lieneekö ollut sinetti. Olen selvitellyt sormuksen historiaa Helsingin kaupunginmuseon, Kansallisarkiston, VPK:n ja sen historiikin kirjoittajan kanssa mutta ilman tulosta. Löytyykö Oulunkylä-Seurasta kiinnostuneita auttajia selvittämään kuka paikkakuntalainen CS oli mukana keräämässä rahoitusta VPK:n ensimmäiseen taloon?”

Näin hän kuvailee kuvassa olevaa sormusta:

”Oulunkylän VPK:n sormuksen fraktuuralla tehdyt nimikirjaimet ovat peilikuva, mikä näkyy esimerkiksi lyhennepisteistä. Näin ollen nimikirjaimiksi saadaan C.S. Sormuksen sisäpuolella lukee: Åggelby F.B.K. s H. 18 9/7 93 – 19 7/4 05, mikä voisi merkitä esimerkiksi ”Åggelby F.B.K.:s Hus 18 9/7 93 – 19 7/4 05”. Oulunkylän VPK oli tuohon aikaan hankkimassa uutta palokunnantaloa; voisiko ajanjakso 1893-1905 merkitä vanhan palokunnan aikaa? Nimikirjaimet C.S. saattaisivat olla palokunnan jonkun perustajan tai johtokunnan jäsenen.”

Sormuksen omistaja on yllä mainittujen tahojen lisäksi ollut yhteydessä useaan muuhunkin henkilöön ilman tulosta.  Myös Oulunkylästä kertovat kirjat on tutkittu – turhaan. Nimikirjaimille C.S. ei tähän mennessä ole löytynyt selitystä.  Se tiedetään, että sormuksen valmistaja on Ferd. Timper’in kultasepänliike, joka toimi aikanaan sekä Aleksanterinkadulla että Mikonkadulla ja että sormus on peräisin ajalta ennen VPK:n virallista perustamista vuonna 1900.

Mahtaisiko sinulla, lehden lukija, olla tietoa henkilöstä C.S.?  Ehkä omistat VPK:n historiikin 1910 tai 1925, joista nimen mysteeri voisi selvitä.

Kaikki vihjeet ovat tervetulleita ja voit osoittaa ne lehden päätoimittajalle osoitteella: swilander@hotmail.com.

Kimmo Särmäkari toivoo, että sormukselle löytyisi oikea ja sen historialliselle arvolle sopiva sijoituspaikka.

Teksti: Marja Markko

Kuvat: Marcus Haga

Share