Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Kulttuuri, Uutiset

Joskus yksi ilta voi muuttaa kaiken

Saurahuone tiimi kuva Sami Piskonen

Saurahuoneen tiimi koossa. Johanna Sauramäki takana vasemmalla seisomassa. Kuva: Sami Piskonen.

”Kuljin 10 vuotta sitten kesäkuun tienoilla Lapin seudulla. Juhannuksen tienoossa satuin Inariin ja illanviettoon Inari-hotellille. Siellä esiintyi Niillas Holmberg -duo.  Jo muutaman kappaleen kuunneltuani aloin varmistua siitä, että tämä muuttaa elämäni.”

Näin kuvailee Johanna Sauramäki iltaa, joka sai hänet pian perustamaan yrityksen ja ryhtymään uudelle uralle tapahtumatuotantoa ja cateringia yhdistävän ohjelmapalvelun parissa. Muutaman vuoden kuluttua yritys löysi Käpylästä sopivan liiketilan, jonka nimeksi tuli Saurahuone. Kahvilan lisäksi siellä toimii Saura Booking Agency – musiikkiagentuuri.

-Musiikkiagentuuri edustaa artistia etsiäkseen tälle esiintymismahdollisuuksia ja hoitaa keikka- ja kiertuetuotannot artistin puolesta. Useimmat ostajat työskentelevät ainoastaan agentin välityksellä, Johanna Sauramäki kertoo.

Musiikkiala jälleen murroksessa

Koronapandemia on kurittanut musiikkialaa kautta maailman. Rajoitukset on osin koettu epäoikeudenmukaisina, kun esimerkiksi pienetkin livekeikat on kielletty, mutta karaokebaarit jatkaneet toimintaansa.

– Päätökset eivät ole reiluja, mutta päättäjien tehtäväkin on miltei mahdoton. On ollut pakko keksiä uusia toimintamalleja. Meilläkin on oma festivaali Juuri Nyt Urban Folk festival, joka ei tietenkään viime vuonna voinut tapahtua. Sen sijaan fokusoimme toimintaamme toisin ja järjestimme Käpylä-keskeisen Saura Live -streamkonserttisarjan, johon kutsuimme käpyläläisiä mielenkiintoisia henkilöitä isännäksi ja Saurahuoneen tilaan sopivia artisteja esiintymään, Johanna Sauramäki kertoo.

Sauramäen yrityksessä toimii monen alan ammattilaisia.

-Olen itse koulutukseltani graafikko ja teen itse graafiset työt sekä omalle yrityksellemme, osalle artisteistamme, että muutamalle tarkoin valikoidulle mielenkiintoiselle asiakkaalle. Agentuurissa työskentelee lisäksi tuottaja, agentti Laura Salokoski. Mieheni Perttu Sauramäki auttaa yrityksen hallinnollisissa tehtävissä, tukee päätöksenteossa ja toisinaan hänet näkee kahvilan tiskilläkin, kun omalta työltään ehtii. Kahvilassa on töissä kaksi kondiittoria ja neljä osa-aikaista kahvilatyöntekijää, jotka opiskelevat työn ohessa, Johanna Sauramäki kertoo.

Perinteiden modernisoimista


Sauramäen toimintaa niin kahvilassa kuin musiikkiagentuurissa kuvaa ehkä parhaiten perinteiden modernisoiminen.
-Oma agendani on yhdistää suomalaista perintöä muiden maiden kulttuurien kanssa. Noudatamme tätä kaavaa ruokatarjoilussamme. Esimerkiksi yksi suosituimmista lounasruoistamme on siskonmakkara-massamancurry. Artistejamme yhdistää se, että he pukevat perinteitämme moderneihin vaatteisiin. Antavat sen muuttua ajassa ja näin perinne säilyy. Johanna Sauramäki kuvailee.

Käpylästä löytyi koti

Johanna Sauramäki on onnellinen käpyläläinen, mutta ympäröivät kaupunginosatkin ovat hänelle tuttuja.
-Olen kalliolaissyntyinen, mutta muuttanut elämäni aikana todella paljon. Olen asunut kaikkialla Käpylän ympärillä; Toukolassa, Koskelassa, Maunulassa, Vallilassa ja Oulunkylässä, mutta en koskaan ennen Käpylässä. Vanhempieni erottua, isäni ja veljeni asuivat Untamontiellä ja vierailin siellä paljon. Silloin alueen sielu näyttäytyi minulle. Muutimme Saurahuoneen myötä Karhupuistosta Käpylään, enkä ole missään aiemmin tuntenut itseäni näin onnelliseksi. Jollain tavalla sielu on täällä täysi, Johanna Sauramäki kuvailee.

Teksti: Susan Wilander

Lisätietoja: Saurahuone ja Saura Ohjelmapalvelu Oy, Pohjolankatu 43, 00610 Helsinki

Share