Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Kulttuuri, Uutiset

PihkaSoundissa syntyvät niin tv-tunnarit kuin hittibiisitkin

PihkaSound kuva Joona Nuutinen

Henna Helisvuo ja Lasse Turunen studiotyössä. Kuva: Joona Nuutinen.

Oletko koskaan miettinyt mitä levytysstudiolla tehdään? Maailma on täynnä musiikkia, joka ennen päätymistään korviesi kuultavaksi on käynyt läpi monta erilaista työvaihetta.

Käpyläläinen Lasse Turunen toimii musiikintuottajana PihkaSoundissa. Yritys sai alkunsa kahden muusikon yhteistyöstä.
– Olen tehnyt musiikkia kumppanini Henna Helasvuon kanssa vuodesta 2013. Tuolloin pyysin hänet silloiseen bändiini kosketinsoittajaksi, ja nopeasti huomasimme, että meidän kannattaa yhdistää voimamme musiikkituottajina. Virallisesti firma on perustettu 2016, kun hankimme omat toimitilat, Lasse Turunen kertoo.

PihkaSound tekee Turusen ja Helasvuon omaa musiikkia, tunnusmusiikkeja esimerkiksi tv-yhtiöille ja tuotantoja muille artisteille. Viime aikoina oma musiikki on saanut näistä kolmesta eniten tilaa koronapandemian takia. Studiolla tuotetaan, äänitetään ja miksataan.
– Meidän erikoisuutemme on se, että pyrimme pysymään pois tietokoneelta niin pitkään kuin mahdollista! Tietokone on hyvä apuväline, mutta en inspiroidu tekemään elävää ja energistä soundia sen äärellä. Vääntelen mieluummin nappuloita, soitan instrumentteja ja käytän ääntäni. Lasse Turunen kuvailee.

Soinnut, sanat ja fiilis kohdalleen

Usein artistilla on sanat ja sävelet valmiina studiolle tullessa. Silloin musiikintuottajat aloittavat biisin soinnutuksesta.
– Henna on erityisen hyvä hakemaan harmoniaa ja sointuja pianollaan. Minä taas vastaan enemmän soundeista, biiteistä ja hyvästä tekemisen meiningistä! Kun biisi saadaan rullaamaan, usein tekstiä ja säveliäkin hieman tarkennetaan. Mietimme, millaisena biisi välittyy yleisölle ja onko se artistin näköinen, Lasse Turunen kertoo.

Joskus kaikki äänitykset tehdään studiolla, toisinaan biisi voi vaatia jalkautumista muualle esimerkiksi akustista rumpusettiä tai jousikvartettia äänittämään.
– Lopuksi minä miksaan tuotannon ja lähetän sen kaikille asianosaisille kommentoitavaksi. Yleensä pienten korjausten jälkeen biisi on valmis masterointiin, joka tilataan mieluusti ulkopuoliselta tekijältä, Lasse Turunen kertoo.

Animaatiohahmo bändin keulakuvana

Lasse Turunen on 20 vuoden aikana julkaissut yli 10 omaa albumia eri kokoonpanoilla. Musiikintuottajan rooli onkin hänelle vain osa-aikainen työ. Maanantait ja tiistait on varattu oman musiikin tekemiselle.

Lasse Turusella on ollut useita eri bändejä. Niiden kautta on vähitellen kasvettu nykyiseen Pihka Is My Name -bändiin.
– Aiempi yhtyeemme Pihka ja myrsky ikään kuin muuntui perinteisestä bändisoinnista elektroniseen, sound designista kumpuavaan musiikkiin. Kyllästyimme siihen, että laulu vie aina kaiken huomion pop-tuotannoissa, Lasse Turunen kertoo.

Heistä tuntui, että omat kasvot ja persoona veivät liikaa tilaa itse musiikilta. Niinpä he kehittivät animaatiohahmo Pihkan. Hän on hylätyksi joutunut mielikuvituskaveri, joka lähtee seikkailemaan omin päin. Hän katsoo maailmaa ulkopuolisin silmin ja näkee esimerkiksi, että todella ilmeisen ilmastokriisin hoitamisen sijaan ihmiset kinastelevat keskenään sosiaalisessa mediassa.

Pihka on uuden bändin visuaalinen keulakuva.
-Visuaalisuus on olennainen osa tätä projektia, ja musiikkivideoihin on panostettu yhtä merkittävästi kuin itse musiikkiin. Kirjoitushetkellä työstössä on neljäs animaatiovideo. Kaikki animaatiot voi nähdä osoitteessa pihkaismyname.com, Lasse Turunen kertoo.

Keväällä ilmestyy uusi albumi.
– Musiikki on eeppisintä, mitä olen koskaan saanut olla mukana tekemässä. Pelaamme paljon dynamiikan kanssa – välillä mennään hiljaa pianon ja sellon kanssa, välillä tykitetään kovaa surisevilla syntetisaattoreilla. Mietimme, että levy on kuin “eskapistinen satukirja aikuisille”. Voit joko tanssia musiikin tahtiin tai laittaa sen korviisi soimaan ja sukeltaa omiin maailmoihisi, Lasse Turunen kuvailee.

Viime vuonna julkaistut kolme videota ja singleä ovat herätelleet mukavasti musiikkimediaa Saksassa ja Iso-Britanniassa. Pihka Is My Name panostaakin Suomen promootion lisäksi myös näihin maihin. Live-debyytti striimattiin englantilaisella Camden Live -sivustolla tammikuussa.

Henna Helasvuo ja Lasse Turunen. Kuva: Tomi Palsa.

Uusia haasteita

Viime vuosi oli musiikintekijöille vaikea ja tulot ovat olleet vähissä. Toisaalta vapaa-aika on antanut mahdollisuuden myös uuteen.
– Toteutin pitkäaikaisen haaveeni opetella animoimaan. Kaksi ensimmäistä Pihka Is My Name -videota ovat ulkopuolisten ammattilaisten tekemiä, mutta kolmas eli “Little Bubbles” on minun käsialaani, Lasse Turunen kertoo.

Käpyläläinen Turunen viihtyy kotikaupunginosassaan.
– On erittäin mukavaa, kun tästä on niin lyhyt matka joka paikkaan. Kuljen kesät talvet pyörällä, joten Käpylä sopii minulle mainiosti. Rakastan Pohjolankatua varsinkin kun se on luminen!

Teksti: Susan Wilander

Lisätietoja:
pihkasound.com
pihkaismyname.com

Share