Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Blogi: Talvi on täällä ja Paloheinä kutsuu

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Tästä talvesta tuntuu tulevan huomattavasti parempi talviharrastusvuosi kuin edellisestä, joka olikin Helsingissä yksi kaikkien aikojen heikoimmista.

Pakilassa talvesta voi nauttia täysin siemauksin, koska Suomen vilkkain tai ainakin yksi vilkkaimmista maastohiihtokeskuksista on aivan vieressä: Paloheinän hiihtokeskus. Se on talvikuntoilun aarreaitta, josta saamme olla ylpeitä ja jonka palveluksia mahdollisimman monen toivoisi voivan käyttää.

Paloheinä tarjoaa hienot mahdollisuudet hiihtämiseen, mäenlaskuun tai vaikkapa vain kävelemiseen upeassa maastossa. Pakilalaiset ovat etuoikeutettuja, koska hiihtokeskus on kävelymatkan päässä ja autolla – suksia kuljetettaessa – sen saavuttaa muutamassa minuutissa. Keväällä Paloheinän parkkipaikka pullistelee, kun hiihtäjiä saapuu sinne ympäri Helsinkiä.

Suomen Latu ylläpitää Paloheinässä suksihuoltoa ja -vuokraamoa. Niinpä nekin, jotka eivät ole investoineet omaan kalustoon voivat halutessaan vuokrata välineet ja ottaa tuntumaa lajiin, joka on tuttu meille kaikille ainakin jollakin tavalla.

Tänä talvena Paloheinän ulkoilumajan pukuhuoneita ei koronan vuoksi ole voinut käyttää ja wc-tilojen käyttöäkin on rajattu. Kahvilapalvelut ovat sen sijaan toimineet. Paloheinä Golfin tiloissa on myös suksihuoltoa ja kahvilapalveluita.

Paloheinän latuvarustusta on parannettu parin viime vuoden aikana, kun alueelle saatiin uusi lumetusjärjestelmä. Pakila-Seura voi ottaa asiasta vähän kunniaakin, koska kaupunginvaltuustossa asiaa koskevan aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli Pakila-Seuran edellinen puheenjohtaja, Tapio Klemetti.

Paloheinässä on nyt ajanmukaiset lumetusjärjestelmät ja ladut saadaan auki jo ennen kuin taivaalta tulee alkuperäistavaraa. Paloheinä oli pitkään heikommassa asemassa kuin vaikkapa Espoon Oittaa ja Vantaan Hakunila, joiden lumetusjärjestelmien taso oli paljon Paloheinää edellä. Nyt Paloheinässä ollaan samalla viivalla, vaikka keinolumi täällä tehdään vesijohtovedestä toisin kuin kahdessa muussa hiihtokeskuksessa, joissa käytetään alijäähtynyttä luonnonvettä.

Somessa on jo tänäkin talvena ollut kirjoituksia ”laturaivosta” ja kiistoista hiihtäjien, koiran ulkoiluttajien ja kävelijöiden kesken. Pelisääntöjen pitäisi olla kaikille selvät. Ladut on tarkoitettu hiihtäjille, kävelyreitit jalankulkijoille ja koirien ulkoiluttajille. Koirien jätösten kerääminen on Paloheinässä erityisen tärkeää. Ei ole kenenkään etu, että turhanpäiväiset kiistat saavat lisää polttoainetta.

Mutta kun kaikki eivät hiihdä, siksi Paloheinästä löytyy myös heille mainio vaihtoehto. Paloheinässä on kaupungin ainoa virallinen pulkka- ja kelkkailumäki. Virallisen mäestä tekee se, että Helsingin kaupunki on vastuussa mäen turvallisuudesta.

Kaupunki ylläpitää ja huoltaa mäkeä. Virallinen mäenlaskupaikka on tietenkin valaistu myös pimeän aikaan. Kaikkien tuntema Paloheinän huippu on 60 metriä korkea täyttömäki ja lajinsa helmi Helsingissä. Se on myös lapsiperheiden suursuosikki.

Teksti: Raimo Rahkonen

Kuva: Esko Lukkarinen

Share