Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Kuoroon laulamaan omalla kotisohvalla

Astonising

Astonising kuoro koossa. Kuva: Asta Levy

Koronan myötä kuorolaulu siirtyi verkkoon. Kuoroharjoitukset videopuhelun välityksellä eivät korvaa laulamista vierekkäin samassa tilassa musisoiden. Se on kuitenkin taukoa parempi ratkaisu. Astonising, Ilolaulu ja Poplaulajat treenaavat tiistaisin kuoronjohtaja Asta Levyn johdolla.

Yhteys omaan ryhmään ja laulamiseen säilyy odotellessa koronan helpottamista. Etäharjoituksissa kuoronjohtaja voi auttaa laulajia yksilöinä, kun lähiharjoituksissa sille ei aina jää aikaa.

Etäharjoituksissa aluksi lämmitellään kehoa ja ääntä. Teemme harjoitteita, joilla tutustumme lauluääneemme ja sen toimintaperiaatteisiin. Käymme läpi kuorotaitoja kuten nuotinlukua, stemmaryhmien asioita, äänessä pysymistä, kuorojohtajan käsimerkkien merkitystä ja lauluteknisiä asioita, Suurin osa harjoitusajasta lauletaan kuoron ohjelmistoa ja toisinaan välipalabiisejä, joita kuorolaiset saavat ehdotella. Lukukauden päättää konsertti tai virtuaaliprojekti.

Virtuaalikuoroprojektissa yhdistämme kuorojen laulajat ja teemme äänitteen YouTubeen. Tänä keväänä vuorossa on Erinin ja Maija Vilkkumaan tekemä Vanha Sydän, josta upean sovituksen on laatinut Sara Lindroos.

Laululla hyvinvointia

Kuorolaulu antaa ihmiselle musiikkia, uusia ystäviä, harrastuksen ja kosketuksen omaan kehoon laulamalla. Tutkimusten mukaan musiikkiharrastuksen myötävaikutuksia voi olla mm. verenpaineen lasku, aivojen toimintaedellytyksien parantuminen, elämänlaadulliset positiiviset muutokset ja tunteidensäätelytaitojen kehittyminen. Kuorolaululla on myös yhteisöllisiä vaikutuksia. Yhdessä musisoiminen lisää yhteistyötaitoja ja yhteisöllisyyttä.

Lapsille ja aikuisille

Oulunkylässä Mikkolantiellä harjoitteleviin kuoroihin mahtuu vielä uusia harrastajia. Pienimmät Poplaulajat ovat 3.-6. Luokkalaisia ja isommat popparit 7.-9. Luokkalaisia. Kuorot ovat uusia ja niihin kaivataan lapsia ja nuoria päästäksemme käynnistämään toiminnan.

Ilolaulu on kuorotaitoja harjoittelevien aikuisten ryhmä, johon ei ole pääsykokeita. Kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan. Lähdemme alkeista liikkeille ja etenemme hitaasti hankkien mukavia laulukokemuksia yhdessä. Astonising on lauluyhtyeen ja kuoron hybridi. Iso lauluyhtye konsertoi laulaen ja liikkuen lavalla ilman kuoronjohtajaa. Lauluyhtyeeseen järjestetään etäkoelaulut.

Teksti ja kuva: Asta Levy

Lisätietoja: asta.levy@atsart.net
Asta Levy on koulutukseltaan musiikinmaisteri. Kuorotyön lisäksi hän toimii Metropolian ammattikorkeakoulussa pop/jazz laulun ja pedagogiikan opettajana.

Share