Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Kulttuuri, Uutiset

Sarjakuva yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa

Maria Björklund

Maria Björklund piirtämässä. Kuva: Petri Bergman.

Käpylän Kalevala-aiheisia sähkökaappimaalauksiakin tehnyt Maria Björklund tunnetaan paremmin Planeetta Z -sarjakuvasta. Uusimmat teokset löytyvät Suomen Britannian ja Irlannin-instituutin julkaisemasta tasa-arvoa edistävistä sosiaalisista innovaatioista kertovasta sarjakuvakirjasta.

Björklundin mukaan sarjakuva sopii hyvin yhteiskunnallisiin aiheisiin.
– Sarjakuva on erinomainen väline tehdä monimutkaisesta ja tylsästäkin tiedosta lähestyttävää, kiinnostavaa, jopa viihdyttävää. Yhteiskunnallinen sarjakuva voi toki olla myös voimakkaasti provosoivaa, ja sellaiseenkin sarjakuva sopii mainiosti iskevyytensä ja karrikointikykynsä ansiosta. 

Tasa-arvoinen tulevaisuus -kirjan tekeminen oli tavallisesta poikkeava prosessi.
– Kun Finnish Institute lähestyi minua, he olivat jo kehittäneet albumin perusidean ja tehneet lukuisia haastatteluja taustamateriaaliksi. Piirtäjien osuus alkoi yhteisestä bootcampista. Siellä löysin näkökulman omaan sarjikseeni, eli sosiaalisen innovaation ruohonjuuritasolla, ihmisten välisenä kanssakäymisenä. Bootcampin jälkeen Ninni Lehtiniemi Finnish Institutesta alkoi työstää käsikirjoitusta. Annoin käsikirjoitusversioista jatkuvasti palautetta, ja mukana työstämisessä oli muitakin. Minun vastuullani oli sitten sarjakuvan piirtäminen, minkä jälkeen se siirtyi värittäjän ja tekstaajan käsiin, Maria Björklund kertoo.

Vaikka Björklund tunnetaan paremmin fantasiamaailmoihin sijoittuvista tarinoista, ei yhteiskunnallisuus ole hänelle vierasta.
– Olen sitä mieltä, että taidetta on mahdotonta tehdä ns. arvovapaasti. Villeimmälläkin viihdespektaakkelilla on jokin arvomaailma, jota se välittää, miten tarkoituksellista se sitten milloinkin on, Maria Björklund kertoo.

Käpylän sähkökaappeja Björklund päätyi maalaamaan Terhi Kallosen ja katutaidekilta G-Rexin kautta. Ohikulkijat olivat hyvin kiinnostuneita projektista.
– Yleisin kysymys taisi olla, että asunko itse Käpylässä. Myös teosta käytiin kehumassa ja yleisesti iloitsemassa siitä, että näitä Kalevala-kaappeja nyt saadaan Käpylään. Selvästi hankkeella on paikkansa käpyläläisten sydämissä! Maria Björklund kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Petri Bergman

Share