Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Mielipide: Oulunkylä voisi olla liikkujan paratiisi

Tiina Rytky

Tiin aRytky Oulunkylän urheilupuistossa.

Kun muutama vuosi sitten pohdimme, mistä päin Helsinkiä etsisimme uuden kodin, Oulunkylä vei voiton. Erinomainen sijainti, hyvämaineiset koulut ja lupaus Raidejokerista puhuivat alueen puolesta. Asian ratkaisi kuitenkin yksi asia ylitse muiden: Oulunkylän urheilupuisto. Sen tekojää on kuin majakka keskellä pimeää talvi-iltaa, ja sinne tullaan luistelemaan ja liikkumaan kauempaakin. Sittemmin lapsistamme on tullut urheilupuiston tehokäyttäjiä. Musta Pekka -areenallakin on treenattu futista tänä talvena säällä kuin säällä.

Kun lapset treenaavat, on vanhemmilla hetki aikaa itselleen. Sen hetken voisi käyttää pumppaamalla rautaa ja lenkkeilemällä. Ulkoliikuntapaikat ovat pieni, mutta tärkeä osa kaupungin tarjoamista liikuntapalveluista. Ne ovat täydellisiä korona-ajan liikuntapaikkoja: hyvin ilmastoituja, avoinna 24/7 ja käytössä ihan kaikille. Urheilupuiston hallien ja kenttien takaa avautuukin pururata ja melko vaatimaton kuntoilualue. Verrataanpa vaikka lähikaupunginosiin: Oulunkylässä kuntolaitteet ovat puuta, Pirkkolassa ja Paloheinässä rautaa. Tilanne aiheuttaa kohtalaisen suurta naapurikateutta.

Toisaalta oulunkyläläiset ovat onnekkaita, sillä Mäkitorpan puistoon saatiin ulkojää. Näin ei ole kaikkialla, vaan ulkojäätä on jouduttu odottamaan turhaan. Kesäisin moni lähiöiden hiekkakenttä odottaa tekonurmea suojakseen ja pukukoppi korjaamista. Seuroilla on vaikeuksia saada vuoroja lähikentiltä, sillä niistä on huutava pula, yleisövuoroista puhumattakaan.

Helsinki käyttää vuosittain noin 5 – 6 miljoonaa euroa liikunta- ja ulkoilualueiden peruskorjaamiseen. Uusien liikuntapaikkojen ja ulkoilualueiden rakentamiseen on varattu keskimäärin noin 1 – 2 miljoona euroa. Viimeisen kolmen vuoden aikana lähes koko investointimääräraha on kuitenkin mennyt nykyisten liikuntapaikkojen peruskorjaukseen.

Kaupunkilaisten liikkumattomuus maksaa Helsingille valtavasti vuosittain. Paras tapa houkutella helsinkiläiset liikkumaan on tarjota runsaasti liikuntamahdollisuuksia. Siksi liikunnan investointi- ja peruskorjausbudjetti pitäisi kaksinkertaistaa verrattuna nykytasoon.

Teksti ja kuva: Tiina Rytky, kuntavaaliehdokas (sdp)

Share