Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Kuosisuunnittelijan maalaukset kiinnostavat

Riina Kuikka

Riina Kuikan ensimmäinen gallerianäyttely tammikuussa sai hyvää palautetta. Kuva: Matleena Issakainen.

Oulunkyläläinen Riina Kuikka löytää inspiraation taiteeseensa luonnosta, vaikkei nuorena olisi voinut kuvitellakaan maalaavansa luontomaisemia. Kuikka koittaa vangita tauluihinsa tietyn hetken ja kokemansa tunteen.

Riina Kuikka on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja medianomi. Äitiyslomalla ollessaan hän kiinnostui kuosien suunnittelemisesta. Vallila Interiorin kuosisuunnittelukilpailujen menestys johti lopulta työhön kuosisuunnittelijana yrityksessä.

Pari vuotta sitten Kuikka aloitti uudelleen maalaamisen.
– Ennen maalasin aina rakennuksia ja katumaisemia, nyt lähdin hakemaan tunteen kautta mitä mielestäni kumpuaa. Se johti utuisiin luontomaisemiin. Nuorempana en olisi voinut kuvitella maalaavani luontoa. Nyt luonto inspiroi minua kaikessa. Valo ja varjo ovat avainasemassa. Talvi on kiehtovinta aikaa, koska aurinko on aina matalalla. Juoksen, vaellan, retkeilen, mökkeilen, viihdyn ulkona. Kuljen työmatkatkin aina pyörällä, kävellen tai juosten. Puut inspiroivat minua kuoseissa ja maalauksissa, ne ovat kuin veistoksia, niin ylväitä, vahvoja ja pidempi-ikäisiä kuin me ihmiset, Riina Kuikka kuvailee.

Yksityiskohtia ja isoja vetoja

Kuosien ja maalausten työprosessi on erilainen.
– Kuoseja lähden rakentaman valokuvistani, leikkaan kuvista palasia, josta rakennan kuosin rakenteen. Kun elementit ovat kohdillaan, raportti toimii, sopiva dynamiikka on löytynyt, voin vasta syventyä yksityiskohtiin. Maalauksissa irrottelen ilman yksityiskohtia. Koitan vangita tauluun hetken ja tunteen mitä koen. Voimakkaat tunteet usein syntyvät minulle luonnossa. Tunnetilani voi myös nopeasti muuttua, jolloin koko työn eteneminen pysähtyy, Riina Kuikka kertoo.

Oulunkylän maisemat inspiroivat taiteilijaa.
– Oulunkylässä olemme asuneet jo 8 vuotta. Vantaanjokivarsi on minulle päivittäinen lenkkimaisema. Sen varrella ja varsilta on monet inspiraatiot lähteneet. Luomiskaudella kun työskentelen etänä, lähden usein kesken työpäivän lenkille ratkaisemaan jotain visuaalista pulmaa. Nyt mallistossa olevan Harmonia-kuosin alkuelementit on otettu kännykälläni Pikkukosken maisemista, Riina Kuikka kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Matleena Issakainen

Share