Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Nose work, rally-toko vai peli-ilta – mitä harrastat koirasi kanssa?

Veikka

Veikka harjoitteli tokon kartioiden kiertoa. Kuva: Tanya Matthews

Kaukana menneisyydessä ovat ne ajat, jolloin koirankoulutus tarkoitti sateisella joutomaakentällä rotuyhdistyksen vapaaehtoisten järjestämää tottelevaisuuskoulutusta. Nykyään koiran kanssa voi harrastaa lähes mitä mieleen tulee ammattimaisten eläintenkouluttajien opastuksella. Koirakoulu Ilo tuo nämä palvelut oulunkyläläisillekin.

Keväällä koirat nousevat usein puheenaiheeksi lumien sulamisen aikaan. Niin koirien jätösten kuin käytöksenkin osalta ratkaisevaa on omistajan toiminta. Hyvin koulutettu koira on ilo sekä omistajalleen että muille kanssaihmisille. Apua koirankoulutukseen löytyy lukemattomista oppaista ja myös sieltä rotuyhdistyksistä, mutta lisäksi ovat tulleet koirakoulut. Koiranomistamisen muututtua yhä enemmän aktiiviseksi harrastamiseksi, koiran kanssa toimimiseen järjestetään entistä monipuolisempia koulutuspalveluita.

Koirakoulu Ilo perustettiin Käpylään neljä vuotta sitten. Vuokko Väyrynen halusi tuoda koirakoulun Helsingin keskustan läheisyyteen ja Käpylästä löytyi sopiva tila.
– Koirakouluja ei juurikaan ollut Helsingissä ja koimme, että voimme tuoda alueelle laadukasta koulutusta, joka perustuu tutkittuun tietoon, Väyrynen kertoo. Ilossa työskentelee nyt omistajan lisäksi viisi kouluttajaa, joilla on kaikilla joko eläintenkouluttajan ammattitutkinto tai he ovat eläinkouluttajakillan jäseniä. Tänä keväänä Koirakoulu Ilo on avannut toisen toimipisteen Ogelin kauppakeskukseen.

Tähtäimessä hyvä yhteistyö

Koirakoulu Ilo tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kursseja.
– Järjestämme erilaisia kursseja mm. pennuille, erilaisiin arjen taitoihin, rescuekoirille, rally-tokoon, tokoon sekä hajutyöskentelyyn. Meillä on myös vahva osaaminen erilaisten käytösongelmien hoidosta ja teemme sen puitteissa yksityistunteja. Järjestämme myös pennuille leikkitreffejä ja myymme koiratarvikkeita, Vuokko Väyrynen kertoo.

Suosituimpien kurssien joukossa ovat ymmärrettävästi pentukurssit, mutta myös toko eli tottelevaisuuskoulutus ja erilaiset hajutyöskentelykurssit, kuten nose work, vetävät osallistujia.
– Nykyään koiran kanssa harrastetaan paljon eri lajeja ja toko on lajina sellainen, mikä kehittää paljon myös omia kouluttajan taitoja. Nenänkäyttökurssit ovat varmasti suosittuja sen vuoksi, että moni koira tykkää haistelusta, joten se on jo itsessään koiralle palkitsevaa. Sen kautta pystyy myös helposti virikkeistämään koiraa kotona, esim. piilottamalla hajuja. Moni tulee hajutyöskentelyn alkeisiin toiveenaan sienikoira, Väyrynen kertoo. Kaikki harrastuskurssit vahvistavat koiran ja omistajan yhteistyötä. Kurssit ovat myös mukavaa yhteistä puuhaa koiralle ja omistajalle.

Korona-aikana koirien suosio lemmikkeinä on entisestään lisääntynyt. Uusien kokemattomien koiranomistajien määrän kasvun on arveltu lisäävän ongelmakoirien määrää. Ilosta haetaan apua myös käytösongelmiin.
– Yleisimmät käytösongelmat ovat hihnassa rähiseminen muille koirille, eroahdistus ja nyt korona-aikaan myös arkuus pennuilla ulkoillessa ja uusissa tilanteissa. Pyrimme pitämään kurssitarjontamme sellaisena, että meillä on myös aroille koirille sekä ohitusongelmiin kursseja. Näin asiakkaat saavat samalla tärkeää vertaistukea muilta, jotka ovat samassa tilanteessa koiransa kanssa. Myöhemmin on tarkoitus pitää harrastekursseja myös reaktiivisille ja aroille koirille, jotka eivät voi tulla ryhmäkursseille, Vuokko Väyrynen kertoo.

Uuden pennunomistajan 5 vinkkiä

  • Anna pennulle aikaa sopeutua uuteen ympäristöön – pentu on vielä ihan elämänsä alussa ja vasta opettelee asioita.
  • Jos pentu tekee mielestäsi jotain väärää, mieti, mitä haluaisit pennun tekevän väärän asian sijaan ja palkitse pentua haluamastasi käytöksestä.
  • Tarjoa pennulle paljon erilaista sallittua pureskeltavaa ja palkitse sitä ulkona aina, kun se tulee omaehtoisesti luoksesi tai jättää mielenkiintoisen roskan maassa.
  • Vie pentua erilaisiin paikkoihin, mutta pidä kokemukset pennulle kivoina. Näin sosiaalistaminen onnistuu parhaiten.
  • Uusien asioiden opettaminen pennulle on matka, joka kestää aikuisuuteen asti. Pennun ei tarvitse heti osata kaikkea.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Tanya Matthews

Share