Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Vihreä koti hoitaa mieltä

Kotona Oulunkylässä

Moni on kuluneen vuoden aikana löytänyt piilossa uinuneen viherpeukalonsa. Viherkasvi-innostus näkyy myös puutarhablogien kävijämäärien nousussa. Blogit ja Facebookin kasviharrastajaryhmät ovat saaneet uusia seuraajia, jotka kaipaavat vinkkejä ja tukea heiltä, joita innostus on puraissut jo aiemmin.

Viherkasvit tuovat arkeemme kaivattua lohtua ja ajanvietettä. Kasvit tarvitsevat huomiota ja hoitoa, mutta myös palkitsevat hoitajansa. Ensimmäisen kukkanupun tai uuden lehden ilmestyminen on päivän kohokohta, joka halutaan jakaa somen kautta myös ystäville ja tuntemattomille.

Paitsi mieltä, hoitavat viherkasvit myös huoneilmaa. Esimerkiksi helppohoitoiset anopinkielet ja kultaköynnökset, tutut saniaiset ja komeat vuoripalmut kosteuttavat ja puhdistavat sisäilmaa sitomalla lehtiinsä pölyä ja pienhiukkasia. Viherkasvien ei tarvitse myöskään kaunistaa vain olohuonetta. Yöpöydälle voi mahtua vaikka pieni kilpipiilea tai mehikasvi.

Jos kotona ei ole aiemmin ollut viherkasveja, kannattaa uusi harrastus aloittaa helppohoitoisista kasveista. Vähään hoitoon tyytyvät kultaköynnökset ja rönsyliljat ovat sitä paitsi nyt myös trendikkäitä. Suurikaan kasvi ei välttämättä ole vaikea hoidettava, kun hankit sille paljon vettä varastoivan altakasteluruukun.

Viherkasvit ja kukat viihtyvät valoisassa paikassa, joten monilla ikkunalaudat ovat täynnä ruukkuja ja purkkeja. Viherkasveille voit hankkia myös erilaisia kukkatelineitä tai laittaa amppelikasvit roikkumaan katosta tai hyllyn reunalta. Moneen kerrokseen asetellut viherkasvit luovat vehreää silmäniloa. Väriä voit tuoda myös erilaisilla ruukuilla. Ruman ruukun voit sujauttaa piiloon kauniiseen koriin tai maalata sille uuden kuosin.

Viherkasviharrastukselle saa myös ihan uuden puolen, kun jaat kasveista pistokkaita ystävien tai naapureiden kesken. Silloin viherkasveista tulee yhteinen ilonaihe ja syy yhteydenpitoon.

Trendissä nyt

1. Värikkäät lehdet kiinnittävät nyt katseet. Tällaisia ovat muorinkukat, kirjovehkat ja begoniat.

2. Palmut vievät ajatukset etelään. Ison kultapalmun, jukkapalmun tai palmuvehkan alla voit kuvitella olevasi lomamatkalla.

3. Erikoiset lehdet korvaavat kukat. Komea peikonlehti on ollut suosittu jo pitkään, sen rinnalle ovat nousseet näyttävät maijat, banaanit ja aarnipeikonlehti.

4. Anna kasvin vyöryä yli reunojen! Alaspäin kasvavat kultaköynnökset ja muratit sekä rehevät saniaiset ovat myös helppohoitoisia.

5. Kasvata hyötykasveja parvekkeella. Salaatit, yrtit, amppelimansikat ja -tomaatit sekä jopa perunat voit kasvattaa kasvusäkeissä omalla parvekkeella tai terassilla.

Teksti ja kuva: Ann-Mari Lehtonen

www.putkinotkoblog.wordpress.com

Share