Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Kädet multaan keskellä kaupunkia!

Kastelun riemua Kumpulassa

Kastelun riemua. Kuva: Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen arkisto.

Vain hujaus Mäkelänkadun vilinästä sukellat kuusiaitojen sisään lasten ja nuorten puutarhaan, jossa liikenteen melu vaihtuu lintujen lauluun ja mullan tuoksuun. Kumpulan koulukasvitarhalla lapset ja nuoret ovat viljelleet katkeamatta jo 1920-luvulta alkaen. Paikka on Helsingin kaupungin omistuksessa ja toiminnasta vastaa Lasten ja nuorten puutarhayhdistys. Yhdistys viettää 15-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi halutaan mahdollistaa yhä useammalle kaupunkilaislapselle ja -nuorelle multaiset sormet ja viljelyn ilo.

Viljelyn iloa myös tänä kesänä

Kumpulan koulukasvitarha on aito lasten ja nuorten puutarha.  Puutarhan ylläpidosta, hoidosta ja viljelyksistä vastaa yhdistyksen nuorten työpaja, Vihreän Oksan Werstas, jonka kymmenvuotisen toiminnan aikana jo satoja nuoria on saanut oppia luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Työpaja on tarkoitettu alle 29-vuotiaille ilman työ- tai koulutuspaikkaa oleville nuorille. Werstas tarjoaa matalan kynnyksen tutustumispaikan puutarha-alan opinnoista kiinnostuneille. Joka vuosi osa nuorista jatkaa alan opintoihin, minkä lisäksi kaikki Werstaalla olleet nuoret saavat omaan elämäänsä arvokasta oppia viljelystä. Toiminta on yhteisöllistä, mutta jokainen kohdataan yksilönä.

Tulevanakin kesänä lapset pääsevät jälleen leireillä upottamaan sormet multaan ja oppimaan viljelyä. Itse kasvatettu porkkana maistuu ja tuoksuu aivan toiselta kuin kaupan hyllystä napattu. Viljelyn lisäksi lasten luontosuhde vahvistuu, kun takametsä otetaan vapaa-ajan seikkailuissa haltuun ja myös puutarhan isommat ja pienemmät eläimet kastemadoista lintuihin ja rusakoihin tulevat tutuiksi. Saattaapa joku lapsista tutustua takametsän kettuunkin. Pienille tutkijanaluille puutarha avautuu myös maaperätutkimusten tai hiilen sidonnan pohtimisen kautta. Puutarha antaa jokaiselle jotakin ja jättää lähtemättömän jäljen.

Keväällä ja syksyllä järjestetään kouluille ohjattuja vierailuja ja puutarhaperhekerho mahdollistaa myös perheen pienimpien mullassa möyrimisen. Kerhoon otetaan noin 10-12 perhettä ja se kokoontuu yhdestä kahteen kertaan viikossa arki-iltaisin. Nuorille on tarjolla vapaaehtoistoimintaa varsinkin heinäkuussa. Lisäksi kaikkia kiinnostuneita kutsutaan talkoisiin erikseen sovittuina päivinä.

Teksti: Eeva-Maija Bergholm

Tule tutustumaan:

-Vihreän Oksan Werstaan taimimyynnit 6.5. alkaen torstaisin klo 14-18 ja lauantaisin klo 11-14 toukokuun loppuun asti. Tule ostamaan nuorten itse kasvattamia laadukkaita taimia pihallesi tai parvekkeellesi.

-Puutarhan avoimet keskiviikot 26.5.-23.6. klo 16-19 ja 7.7.-25.8. klo 16-19. Tule virkistäytymään ja nauttimaan puutarhasta, joka keskiviikko eri teema ja vinkki-ilta.

Mikäli koronarajoitukset sallivat, niin alueelle avautuu myös nuorisopalveluiden kahvila Raparperimeri. Kaikki toiminnot ovat riippuvaisia vallitsevista koronarajoituksista. Tilaa alueella kuitenkin riittää koronaturvalliseen vierailuun.

Rupesiko viherpeukaloa syyhyttämään tai unelmoitko hetkestä omenapuun alla?

Seuraa ilmoittelua facebookissa @lastenjanuortenpuutarhayhdistys tai @VihreanOksanWerstas, instagramissa lastenjanuortenpuutarha tai vihreanoksanwerstas.

Alue on päihteetön lasten ja nuorten ulko-olohuone.

Share