Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Omat kotikulmat posteriin

Katariina Peltola kuva Janne Nurmi

Katariina Peltolan kaupunginosajulisteet herättävät ihailua. Kuva: Janne Nurmi.

Katariina Peltolan kaupunginosajulisteet ovat keränneet ihailua somessa jo jonkin aikaa. Kaupunginosien omaleimaisuus pääsee hyvin esille selkeälinjaisissa julisteissa. Kaupunkisuunnittelija pääsee kuvien kautta toteuttamaan rakkauttaan taiteeseen ja omaan kotikaupunkiin.


Katariina Peltolan tänä keväänä perustama Posteristudio sai alkunsa omaksi iloksi tehdyistä kaupunkikuvista.
– Tein aluksi postereita muutamista kaupunginosista ihan vaan omaksi ilokseni, harrastuspohjalta ja rakkaudestani kotikaupunkiin. Lähipiirini kautta kuvat kuitenkin levisivät hieman, ja sain pian kyselyitä, voisinko myydä tekemiäni postereita tai ottaisinko vastaan tilaustöitä. Kyselyistä rohkaistuneena päätin perustaa pienen sivutoimisen yrityksen, Posteristudion. Pandemian myötä peruuntuneet metalligrafiikan harrastetuntini ovat vapauttaneet aikaa posterien tekoon, Peltola kertoo.

Katariina Peltola on ollut lapsesta asti kiinnostunut piirtämisestä ja maalaamisesta. Kaupungit ja alueelliset identiteetit ovat myös kiinnostaneet häntä jo kauan. Posteristudio yhdistää nämä kaksi kiinnostuksen kohdetta ja Peltolan koulutus antaa tarvittavat taidot kuvien toteutukseen.
– Koulutukseltani olen Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta valmistunut maisema-arkkitehti, jonka pääaineena oli kaupunkisuunnittelu. Opinnoissani painottui mukavasti tieteellinen, tekninen ja taiteellinen puoli. Uskon, että niistä kaikista on ollut hyötyä Posteristudion toiminnalle. Katariina Peltola työskentelee kaupunkisuunnittelun ja asemakaavoituksen parissa, joten aihepiiri on läheinen myös sitä kautta.

Posteristudion kokemusten perusteella helsinkiläiset rakastavat kotikulmiaan.
– Suosituimpia julisteitani ovat olleet Vallila, Hermanni ja Munkkiniemi. Olen saanut paljon toiveita eri kaupunginosien postereista. Omat kotikulmat ovat selvästi ihmisille tärkeitä, mikä näkyy muun muassa kiinnostuksena kaupunginosapostereihin, sillä niillä voidaan ilmaista kotiseuturakkautta, Katariina Peltola kertoo.

Oulunkylä-juliste syntyi koosteena alueen kerroksellisesta historiasta.
– Olen pyrkinyt kokoamaan Oulunkylä-posteriin alueen tunnetuimpia maamerkkejä ja kaupunginosan monimuotoisuutta esiin tuovia rakennuksia. Oulunkylä on viehättävä vanha huvilakaupunginosa, jossa on mielenkiintoisia kerroksia eri vuosikymmenten varrelta. Tunnetuimpia maamerkkejä edustavat posterissa muun muassa Oulunkylän asemarakennus, seurahuone ja vanha kirkko. Ajallista kerroksellisuutta ja alueen identiteettiä edustavat paitsi vanhempi huvilakerrostuma, myös esimerkiksi Kivalterintien rintamieskerrostalot 1950-luvulta, Mäkitorpantien kerrostalot 1960-luvulta ja uusinta kerrostumaa edustava 2010-luvun lopun moderni pientalo Oulunkylästä. Monet muutkin rakennukset olisivat ansainneet paikkansa posterissa, mutta tilan puutteen vuoksi on tehtävä valintoja, Katariina Peltola kertoo.

Oulunkylä oli luontevaa ottaa mukaan julisteiden aiheisiin, koska Peltolalla on alueesta paljon omakohtaista kokemusta.
– Minulla on paljon hyviä muistoja Oulunkylästä! Parhaat muistot liittyvät Ogelin koulunpenkeiltä koottuun ystäväporukkaan, jonka kanssa pidämme edelleen tiiviisti yhteyttä. Heidän kanssaan on koettu ja tehty paljon yhdessä. Milloin ollaan vietetty kesäpäivää Pikkukoskella, grillattu jonkun kotipihalla ja milloin pyöräilty pitkin Ogelin katuja. Oulunkylän yhteiskoulussa sai myös aikanaan valita monipuolisesti kuvataiteen kursseja osaksi lukio-opintoja, ja hyödynsin laajaa kurssivalikoimaa innokkaasti. Kuvataiteen opettaja kannusti ja innosti minua kuvataiteen opinnoissani, Katariina Peltola kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Lisätietoja: www.posteristudio.fi

Share