Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Pakilan koulumyllerrykset sen kuin jatkuvat

Koulumyllerrykset

Pakilan koulut ovat myllerryksien kourissa. Kuva: Esko Lukkari.

Maineikas Metsolan koulu puretaan ja Solakallioon tulee Itä-Pakilan uusi ala-asteen koulu.

Pakilan alueen koulumyllerrykset ne vain jatkuvat. Väistötiloissa nyt toimivan Pakilan ala-asteen vanhan koulun peruskorjaus on jo pitkällä. Pakilan nykyistä yläastetta ja Havukan ja Pakilan päiväkoteja odottavat purkutraktorit, mutta uuden koulun ja päiväkotitilojen rakentaminenkin on jo pitkällä.

Nyt myös maineikas Metsolan ala-aste Itä-Pakilassa on saanut purkutuomion. Koulun vesikaton vuotaminen oli viimeinen pisara ja Helsingin kaupungin palvelutilaverkkoyksikön päällikön Jarmo Ravealan mukaan koulu puretaan (HU 21.4).

Vuonna 1991 valmistunut arkkitehtuuristaan kiitosta saanut Metsolan koulurakennus on ollut jo suljettuna tämän vuoden ajan katon vesivaurioiden vuoksi. Koulun vajaat 200 oppilasta on käynyt koulua pihaparakissa ja Ohrahuhdantien toimistorakennuksessa.

Miksi purkukuntoon vain 30 vuodessa?

Kuinka vain 30 vuotta toiminut koulu on ehtinyt purkukuntoon? Kysymys on ollut monen etenkin Itä-Pakilassa asuvan kouluikäisen vanhemman huulilla ja asiaa on päivitelty some-kanavissa. ”Kestävän kehityksen” koulurakennusmalliksi Metsolasta ei ainakaan ole ollut.

Metsolan ala-aste siirtyy jatkossa Kehä I:n eteläpuolelle nykyisen Solakallion koulun alueelle. Solakalliossakin on ollut ongelmia. Koulun sisäilma on huono ja erityiskoulu on ollut tyhjänä. Oppilaat ovat olleet koulun rehtorin Tiina Suomalaisen mukaan evakuoituna läheisen Toivolan erityiskoulun alueelle rakennettuihin omiin väistötiloihin jo tammikuusta 2020 lähtien.

Solakallion nykyinen koulurakennus puretaan ja sen paikalle rakennettavaan uudisrakennukseen sijoitetaan Metsolan ala-asteen kummankin nykyisen toimipisteen oppilaat. Solakallion koulu taas siirtyy nykyisen Metsolan ala-asteen purettavan rakennuksen paikalle rakennettavaan uuteen koulurakennukseen. Metsolan ala-asteen noin 360 oppilasta tulevat siis jatkossa opiskelemaan samassa koulurakennuksessa.

Uusi Solakallion ala-aste olisi tarkoitus saada Ravealan mukaan valmiiksi nopealla aikataululla eli jo vuoden 2022 lopussa tai viimeistään vuonna 2023. Rehtori Suomalainen on hieman varovaisempi aikataulun suhteen. ”Jospa vuonna 2025”, hän sanoo.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

Edit: Korjattu Metsolan ala-asteen ja Solakallion koulun sijoittumista koskeva osuus 15.6.2021

Share