Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Kotona Oulunkylässä: Kuka vaikuttaa sinun kotisi arvoon?

Kotona Oulunkylässä

Kertaalleen siirretyt kuntavaalit ovat kulman takana. Oman ehdokkaan voi valita monilla eri perusteilla. Yksi on se, kenellä on isoin intohimo parantaa juuri sinun oman asuinalueesi toimivuutta, viihtyvyyttä ja arvonkehitystä.

Valtuustopaikka tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon omilla teoillaan (tai tekemättä jättämisillään). Päätökset tehdään paperilla, mutta niillä on isoja vaikutuksia paperin ulkopuolella. Jokaisella päätöksellä on jonkun suuntainen vaikutus eri asuinalueiden asumisviihtyisyyteen ja -toimivuuteen – sekä maineeseen. Maine, palvelut, liikenneyhteydet ja ulkoilumahdollisuudet taas vaikuttavat todella paljon alueen haluttavuuteen, mikä taas vaikuttaa asuntojen arvoon.

Oulunkyläläisiä pitkään kodinvaihdossa auttaneena tiedän: sillä, mitä ja millaista rakennetaan, minne rakennetaan ja miten paljon rakennetaan, on todella merkitystä.

Ilokseni olen pannut merkille, että alueellemme on tulossa kunnianhimoisia asuntorakentamishankkeita ja uudenlaista erilaista rakentamista, kuten CLT-puurakentamista sekä perinteistä massiivitiilirakentamista. Puurakentaminen sopiikin erityisen hyvin puutarhakaupunginosaamme. Helsingissäkin on alueita, joihin rakennetaan halvemmalle tonttimaalle edullisia asuntoja, ja tällöin saatetaan tinkiä laadusta. Alueemme on mainio alusta rakentaa laadukkaita koteja. Tänne halutaan hyvän tulotason alueilta keskustasta, ja täällä asuu jo ennestään ihmisiä, joilla on varaa maksaa hyvästä laadusta ja arvokkaammasta tonttimaasta. Näkisin mielelläni täällä myös minitaloja vanhan asuntokannan vieressä tyhjinä olevilla pienillä tonteilla tai täydentämässä kerrostalojen mattotelineen paikkoja.

Omakotitaloja etsitään nyt eniten, mutta niiden tarjontaa on vähiten. Pientaloja sekä rivitaloja etsitään lähes neljännes enemmän kuin viime vuonna, mutta isoja asuntoja ei ole myynnissä yhtä paljon kuin ennen. Viimeaikainen isojen asuntojen innostus ilmenee siten, että isojen perheasuntojen hinnat ovat nousseet ja myyntiajat ovat lyhentyneet merkittävästi. Ilmiön taustalla ovat tietysti koronan työelämään ja vapaa-ajanviettoon aiheuttamat muutokset. Asuntomarkkinaa ohjaavat nyt tarpeet, joissa korostuvat asumisväljyys ja luonnonläheisyys sekä toisaalta uusi teknologia. Lähiöiden arvostus lisääntyy. Halutaan lisää tilaa, pihaa ja saunaihmisiäkin löytyy. Yllättäen uima-allas ja 70-luku ovat palanneet ostajien suosioon.

Näen todella hyvänä, että alueella rakennetaan uusia koteja. Sen myötä lisääntyy myös ostovoima monipuolisempien palvelujen käyttöön. Eniten tänne tarvitaan 3-5 huoneen asuntoja, hissitaloja ja parvekkeita. Helsingissä on noin 50 prosenttia asuntokannasta hissitaloja, mutta Oulunkylässä vanhat hissitalot voi laskea lähes yhden käden sormin. Hissi tekee ylempien kerroksien asunnoista paremmin saavutettavia, mikä on tärkeää liikuntarajoitteisille ja ikääntyneimmille ihmisille, että myös vaunujen & rattaiden kanssa liikkuville lapsiperheille. Vahvasti nousevana elämän laatu syntyy yhä useammin lähiluonnosta ja parvekkeen merkitys lisähuoneena kasvaa.

Nyt on hyvä hetki kysyä omalta ehdokkaalta, mitä mieltä hän on alueen asuntorakentamisesta ja palvelujen parantamisesta luontoarvoja kunnioittaen.

Teksti: Markku Kilpeläinen, Kiinteistömaailma Oulunkylä

Share