Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset, Veräjämäki

Maaherrantien alueelle parikymmentä asuinkerrostaloa

PEAB Länsmanni

Havainnekuvassa vasemmalla kaksi Asunto Oy Helsingin Maaherran rakenteilla olevaa tiilipintaista kerrostaloa Maaherrantien varrella. Talojen arvioidaan valmistuvan syksyllä 2022. Asunto Oy Helsingin Länsmanniin kuuluva kerrostalo ja sen matala liikesiipi näkyvät havainnekuvassa harmaina oikealla. Kuva: Peab Oy.

Raide-Jokerin reitin varrella Maaherrantien, Jokiniementien ja Larin Kyöstin tien rajaamalla alueella Oulunkylän Veräjämäessä on meneillään isoja rakennushankkeita. Muutamassa vuodessa alueelle valmistuu parikymmentä uutta asuinkerrostaloa ja yksi rivitalo, joissa on yhteensä noin 800 asuntoa. Osaan rakennuksista tulee liiketiloja.

Verson kortteli valmistuu vuoden 2023 alkupuolella

Rakentaminen Maaherrantiellä alkoi kesällä 2019 tontilla, joka sijaitsee pääradan yli kulkevan kevyen liikenteen sillan tuntumassa. Tähän Verson kortteliin tulee viisi punatiilistä, kolmionmuotoista, 5-kerroksista kerrostaloa sekä rivitalo.

Verson kahdessa ensimmäisessä talossa asutaan jo. Kolmannen talon arvioidaan valmistuvan ensi vuoden tammikuussa ja neljännen ensi vuoden kesäkuussa. Viides kerrostalo valmistuu arviolta vuoden 2023 alkupuolella.
-Verson korttelin rivitaloa ryhdytään rakentamaan keväällä 2022 ja rakentamisen kestää noin vuoden, kertoo Verson rakentajan Rakennustehon markkinointijohtaja Jussi Raappana.

Versoon tulee noin 180 omistusasuntoa yksiöistä perheasuntoihin ja asukasmäärä on noin 300. Myös rivitaloon tulee omistusasuntoja. Autopaikat ovat pihakannen alaisessa pysäköintihallissa. Liikehuoneistoja Versossa ei ole. Jussi Raappanan mukaan Verson korttelin kerrostalojen pääradan puoleisia julkisivuja elävöitetään valotaideteoksilla.

Viisaan liikkumisen korttelissa rakentaminen alkanut 2021

Sato Oyj ja valtion tukemasta vuokra-asuntotuotannosta vastaava Y-Säätiö ostivat VR Groupilta vuonna 2019 tontin Maaherrantien varrelta. Alueella sijainneet yhdeksän 1970-luvulla rakennettua asuinkerrostaloa on nyt purettu.

Rakennusten purkamista edelsi viime syksynä kierrätystapahtuma, jossa oli saatavilla mm. kodinkoneita, kalusteita, ovia, ikkunoita, pyörätelineitä, valaisimia ja hanoja. Myös rakennusten betonipurkujäte kierrätetään.

Alueen nimi Viisaan liikkumisen kortteli viittaa hyviin julkisiin liikenneyhteyksiin. Tontin suunnittelusta järjestettiin arkkitehtikilpailu, jonka voittajaehdotukseen kaavoitus perustuu.  Rakennuttajina toimivat Sato Oyj, Y-Säätiön M2-Kodit ja Skanska Kodit.

Liiketoimintajohtaja Arto Aalto SATOsta kertoo, että Viisaan liikkumisen kortteliin rakennetaan 8 kerrostaloa. Rakennukset ovat 4-7-kerroksisia ja niiden julkisivut ovat joko tiiltä, puuta, slammattuja tai rapattuja.

Kortteliin tulee arviolta 500 huoneistoa ja reilut 1000 asukasta. Korttelin rakennuskannasta vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on noin 40%, omistusasuntoja noin 35%, ARA-vuokra-asuntoja noin 15% ja osaomistusasuntoja noin 10%.

Pääosa SATOn ja Y-säätiön autopaikoista sijoitetaan alueelle rakennettavaan pysäköintitaloon. Skanskan talojen autopaikat ovat erillisessä pysäköintilaitoksessa pihakannen alla. Korttelin Maaherrantien varrelle rakennettaviin kerrostaloihin tulee katutasoon liikehuoneistoja. Vuokratalot sekä pysäköintitalo ovat jo rakenteilla.

Skanska rakentaa Viisaan liikkumisen kortteliin kolme omistusasuntoja käsittävää kerrostaloa, joista jokainen on oma asunto-osakeyhtiönsä. Ensimmäisenä alkaa Maaherrantien varrelle sijoittuvan As. Oy Helsingin Liekin 7-kerroksisen, 74 huoneistoa käsittävän talon rakentaminen tällä tietämällä syksyllä 2021. Hankekehityspäällikkö Juha Laaksonen Skanska Kodeista arvioi, että kaikki Skanskan kolme taloa ovat valmiita vuonna 2024.

Asunto Oy Helsingin Maaherra valmistuu syksyllä 2022

Asunto Oy Helsingin Maaherran rakentaminen käynnistyi kahden Larin Kyöstin tien tontilla sijainneen 1980-luvulla rakennetun toimistotalon purkamisella. Rakentaja on Peab Oy. Varsinaiset rakennustyöt alkoivat tämän vuoden tammikuussa.

Maaherraan kuuluu kolme taloa, joista Maaherrantien varrella viistosti Oulunkylän asemaa vastapäätä on parhaillaan rakenteilla kaksi 7-kerroksista parvekkeilla yhdistettyä kerrostaloa. Näiden pääradan puoleiset julkisivut muurataan vaihtelevan sävyisistä tiilistä. Sisäpihan julkisivut ovat pinnaltaan betonia. Larin Kyöstin tien puolelle tulevan 4-kerroksisen rakennuksen julkisivut ovat puuta.

Maaherrassa on 69 omistusasuntoa yksiöistä neljän huoneen perheasuntoihin. Asukkaiden määräksi arvioidaan 100-120. Autopaikat sijaitsevat pihan alla olevassa autohallissa. Liikehuoneistoja ei Maaherraan tule. Projektipäällikkö Matti Syrjä Peabista kertoo, että kaikki kolme taloa valmistuvat samanaikaisesti ja asukkaat pääsevät muuttamaan syksyllä 2022.

Asunto Oy Helsingin Länsmanni valmistuu vuoden 2023 alkupuolella

Asunto Oy Helsingin Länsmannin rakentamisen arvioidaan alkavan syksyllä 2021. Matti Syrjä Peabista kertoo, että naapuriyhtiöt Asunto Oy Helsingin Maaherra ja Asunto Oy Helsingin Länsmanni suunniteltiin yhtenä kokonaisuutena, joten niissä on samat julkisivumateriaalit. Länsmannin ja Maaherran katoille tulee aurinkopaneeleita tuottamaan sähköä asukkaiden ja kiinteistöjen käyttöön.

Maaherrantien varrella sijaitseva Länsmanniin kuuluva 7-kerroksinen kerrostalo yhdistetään parvekkeella Maaherran kerrostaloihin. Larin Kyöstin tien puolelle rakennetaan Länsmanniin kuuluvat kaksi 4-kerroksista taloa.

Länsmannin 7-kerroksisen talon siipeen Maaherrantien ja Veräjänaukion varrelle valmistuu lisäksi viherkattoinen, matala liiketila, johon Peabin Matti Syrjän mukaan kaavaillaan päivittäistavaramyymälää.

Länsmanniin tulee 52 omistusasuntoa yksiöistä aina sadan neliömetrin perheasuntoihin. Arvioitu asukasmäärä on 100. Autopaikat sijaitsevat pihan alla olevassa autohallissa. Matti Syrjän mukaan asuntojen valmistumisaika on alkuvuosi 2023 ja kaikki asunnot valmistuvat samanaikaisesti.

Teksti: Kaarina Kukka Korkeaoja

Share