Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylän kirjasto – mennyttä ja tulevaa

Seurahuone

Oulunkylän Seurahuone. Kuva: Kukka Korkeaoja.

Oulunkylässä on ollut pitkään kirjastotoimintaa. Anja Kervanto Nevanlinna kertoo teoksessaan Oulunkylä-Åggelby Vanhan huvilakaupungin aikakerrostumat, että vielä ennen esikaupunkiliitosta Oulunkylän kirjastossa oli 74 nidettä. Kun Oulunkylästä vuonna 1946 tuli osa Helsinkiä, Oulunkylän kirjastosta tuli Helsingin kaupunginkirjaston sivukirjasto. Kirjasto sijaitsi Juhannusmäellä aseman itäpuolella ja aluksi se oli avoinna kahtena iltana viikossa.

1950-luvulla aukioloaikoja pidennettiin ja vuonna 1959 kirjasto muutti kansakoulun kanssa samaan rakennukseen. Tuolloin kirjastossa oli jo yli 9000 nidettä.

Nykyisellä paikallaan kirjasto on ollut vuodesta 1987 ja vuonna 2010 kirjaston sisätilat saivat uuden ilmeen. Vuonna 2018 kirjaston kokoelmissa oli noin 53000 nidettä, mihin sisältyi kirjojen ja nuottien lisäksi cd- ja dvd-levyjä, konsoli- ja lautapelejä sekä erilaisia lainattavia esineitä. Nykyään kirjasto toimii alueen asukkaiden olohuoneena, jossa kokoontuvat lukijat, opiskelijat, tietokoneen käyttäjät, oleskelijat ja harrastajat.

Oulunkylä 100 vuotta kirjastossa

Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta siitä, kun Oulunkylästä tuli itsenäinen kunta. Kirjasto osallistuu Oulunkylä 100 vuotta -juhlavuoden viettoon elokuussa. 2.8. kirjastossa avautuu valokuvanäyttely vanhasta Oulunkylästä, johon voi tutustua myös QR-koodien takaa avautuvien lisäkuvien kautta.

Syksyn tapahtumia

Syksyllä jatkuvat monet tutut tapahtumat, kuten lasten satutuokiot, lasten lauantai, Novellikoukku ja Hyvän olon illat. Tänä vuonna uutta on ruotsinkielinen lukupiiri, joka kokoontuu noin kuuden viikon välein lauantaisin. Lukupiiri keskittyy uuteen kaunokirjallisuuteen, sekä käännettyyn että kotimaiseen. Ensimmäinen kokoontuminen on 4.9. kello 13, jolloin käsitellään Kazuo Ishiguron uutta teosta Klara och Solen. Ennakkoilmoittautumiset kirjastoon puhelimitse tai sähköpostilla oulunkylan_kirjasto@hel.fi.

Lavarunoilta on keskiviikkona 6.10. kello 17-18, teemana hyvinvointi ja kulttuurirunot. Runoillan ohjelman vetää sanataideohjaaja, runoilija ja opettaja Mira Mink. Hän runoilee teemasta ”Runoilijuus ja oppiminen”. Musiikki ja runoesitys kuuluvat tapahtuman henkeen. Tervetuloa esittämään oma runosi/tekstisi/laulusi/puheesi, 5-10 min/esiintyjä! Avoin lava -tapahtumaan voit ilmoittautua paikan päällä tai ennakkoon. Registration beforehand: mira.minkster@gmail.com.

Ogeli-live -illat jatkuvat

Myös musiikki soi kirjastossa syksyllä. Ogeli live -illassa torstaina 30.9. kello 18 Leo Silolahti esittää otsikolla ”Ystävällisesti Tapsa” Tapio Rautavaaran tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin lauluja. Lisänä tarinaa laulujen taustoista sekä kirjaesittely ”Tapsa – kokokansan reissumies”. Tapahtuman vieraana on myös Tapsan tytär Leena Rautavaara.

Syksyn toisessa Ogeli live -illassa torstaina 28.10. klo 18-19 esiintyvät Sävelseniorit Rainer Nurmi, viulu, Olavi Juvonen, laulu ja Esko Rantanen, harmonikka. Sävelsenioreiden tavoitteena on säilyttää ja vaalia melodista vanhempaa viihde-kansanmusiikkia.

Pop-jazz-opiston opiskelijoiden iltaa vietetään keskiviikkona 27.10. ja Helsingin kaupunginorkesteri esiintyy torstaina 25.11. klo 12-13

Ohjelma täydentyy myöhemmin ja muutoksia saattaa tulla. Seuraa tapahtumatiedotusta kirjaston nettisivulta helmet.fi/oulunkylankirjasto ja ilmoitustaululta.

Teksti: Eeva Karhunen, Oulunkylän kirjasto
Kuva: Kukka Korkeaoja

Huom! Lasten päivä 24.8. on peruttu.

Kirjaston syksyn tapahtumat

Oulunkylä 100 vuotta -valokuvanäyttely 2.8.-31.8.

Kielikahvila tiistai 14.9., 28.9., 12.10., 26.10., 9.11., 23.11., 7.12. klo 18-19

Novellikoukku tiistai 7.9., 5.10., 2.11. klo 14-16

Ruotsinkielinen lukupiiri lauantai 4.9., 16.10., 11.12. klo 13-15

Lavarunoilta keskiviikko 6.10. klo 17-18

Runoilta torstai 14.10. klo 18-19

Hyvän olon ilta keskiviikko 15.9., 13.10., 17.11. klo 18-19

Ogeli Live torstai 30.9., 28.10. klo 18-19

Pop-jazz-opiston opiskelijoiden ilta keskiviikko 27.10.

Helsingin kaupunginorkesteri torstai 25.11. klo 12-13

Enter vertaisopastukset ja tietoiskut varmistuvat myöhemmin. Seuraa tiedotusta kirjaston nettisivulta helmet.fi/oulunkylankirjasto ja ilmoitustaululta sekä entersenior.fi opastus- ja tapahtumaosiosta.

Satutuokiot keskiviikkoisinjoka toinen viikko aamulla ja joka toinen viikko iltapäivällä. Seuraa tiedostusta nettisivulta ja ilmoitustaululta.

Lastenlauantai 13.11. klo 11-15

Share