Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Tyrmistyttävä muutto todellakin

Tyrmistyttävä muutto

Tyrmistyttävä muutto, Valmiixi, Kurikka 2020, s 168. Kuva: Susan Wilander.

Tapani Tukiaisen viimeisin vaellus suuntautui Oulunkylään, hyvästä alusta huolimatta katastrofaalisin seurauksin.

Tukiainen on kirjoittanut useita kirjoja vaelluksista Euroopassa ja Aasiassa. Tällä kertaa lahtelaisen kohteena on Helsinki. Lahdessa asuva Tukiainen päättää vaimonsa kanssa myydä omakotitalonsa hyvissä ajoin ennen vanhuuden vaivoja. Talo meneekin nopeasti kaupaksi ja Oulunkylästä löytyy oivallinen uusi koti ihan nuoruuden opiskeluaikaisen asunnon läheltä.

Muutto ja uudelle paikkakunnalle sopeutuminen saavat hieman lisäkierteitä kevään 2020 koronapandemiasta. Varsinainen tyrmistys syntyy kuitenkin, kun vanhan kotitalon uusi omistaja ilmoittaa homekoiran merkinneen taloa niin innolla, että koko alakerta on menossa remonttiin. Homehelvetin kuvaus vuorottelee uskonnollisten aiheiden, historian, italialaisen tuttavan korona-ajan kuulumisten ja erityisesti Berlin Alexanderplatzin Franz Biberkopfin herättämien mietteiden kanssa.

Lopussa on luvassa käänne, joka antaa ymmärtää, ettei Tukiaisesta tullut pysyvästi oulunkyläläistä.

Teksti ja kuva: Susan Wilander

Share