Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Kuinka monta solmua osaat tehdä?

Partio

Partio tarjoaa luonnonläheisen harrastuksen lapsille, nuorille ja vähän vanhemmillekin. Kuva: Anna Enbuske.

Kuten monet muutkin harrastukset, partion uudet ryhmät aloittavat toimintansa alkusyksyllä. Jos haluat monipuolisen harrastuksen, jossa opit uusia taitoja, saat ystäviä ja pääset luontoon, partio saattaa olla oikea paikka sinulle. Oulunkylän Käskynhaltijat ry on oulunkyläläisten oma partiolippukunta.

Oulunkylän Käskynhaltijat ry on Oulunkylässä vuonna 2018 perustettu partiolippukunta. Lippukunta muodostui Oulunkylän Virkut ry:n ja Oulunkylän Karhuveikot ry:n yhdistyttyä. Oulunkylän Käskynhaltijat on yksi Helsingin suurimmista lippukunnista, ja jäseniä on yhteensä noin 230 lapsista aikuisiin. Lippukunnan toiminta perustuu viikoittaisiin kokouksiin, joita järjestetään pääasiassa kouluikäisille lapsille ja nuorille. Kokousten lisäksi vuosittain järjestetään retkiä sekä ainakin yksi kesäleiri.

Partioryhmien toiminta on juuri alkanut, mutta vielä ehtii mukaan. Tänä syksynä on suunnitteilla monenlaista toimintaa.
– Syksyllä koulujen alettua alkoivat ryhmien omat kokoukset. Viikoittaisten kokousten lisäksi ainakin ryhmien omia viikonloppuretkiä on tarkoitus järjestää, Eino Walden Käskynhaltijoista kertoo.

Oulunkylän Käskynhaltijat syntyi yhteistyön kautta. Oulunkylän Virkut ja Karhuveikot olivat pitkään pitäneet Mågeli-kesäleirejä yhdessä Maunulan Vuokkojen kanssa. Viimeisin Mågeli-leiri järjestettiin ennen korona-aikaa vuonna 2019 ja se oli jo yli 30. kerta. Pitkään jatkunut yhteistyö nosti esiin idean muunkin toiminnan yhdistämisestä.
– Perimmäinen syy yhdistymiselle oli se, että on tuntunut turhalta käyttää arvokasta johtajaresurssia kahden eri hallituksen pyörittämiseen täsmälleen samalla toiminta-alueella, kun yhteistyötä on todella ollut jo vaikka ja miten. Haluttiin, että mahdollisimman paljon johtajiston intoa saadaan kanavoitua siihen kaikkein tärkeimpään eli varsinaisen partiotoiminnan pyörittämiseen, Eino Walden toteaa.

Kaikenlainen retkeily ja luontotoiminta on kasvattanut huimasti suosiotaan viimeisen kahden vuoden aikana. Myös partio saanee oman osansa tästä kiinnostuksesta. Oulunkylän Käskynhaltijoissa tulevaisuuteen katsotaan luottavaisesti.
– Partiotoiminnan tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvin kirkkaalta. Tänä kesänä oli ensimmäinen Pohjois-Helsingin yhteinen kesäleiri, ja sen onnistuminen tulee lisäämään alueen yhteistyötä. Lisääntynyt yhteistyö luo uusia tapahtumia ja isompia retkiä ja leirejä, Eino Walden kertoo.

Partioon voi liittyä mukaan jo 7-vuotiaana ja yläikärajaa ei ole. Lapsilla viikoittaiset partiolippukunnan kokoukset muodostuvat aikuisten partiolaisten vetämästä toiminnasta: leikeistä, askartelusta ja uusien taitojen opettelusta. Joissakin lippukunnissa järjestetään myös perhepartiotoimintaa, jossa mukaan pääsee vanhempien kanssa jo alle kouluikäisenä.

Nuorilla partiotoiminta muuttuu oman ryhmän kanssa suunniteltuihin aktiviteetteihin ja painottuu retkiin: pidempiin leireihin, vaelluksiin, partiotaitokisoihin ja muihin tapahtumiin. Yli 15-vuotiaat partiolaiset voivat vetää kaverin kanssa omaa nuoremmista partiolaisista koostuvaa ryhmää.

Partiota ei tarvitse jättää aikuisenakaan. Lippukunnista löytyy vapaaehtoistyötä ryhmänvetäjästä partiokämpän remontointiin. Partiossa pääsee aikuisenakin oppimaan uusia taitoja. Koulutusta järjestetään ryhmänjohtamiseen, nuorten kanssa toimimiseen, erätaitoihin tai vaikka ensiaputaitoihin. Kaikkea pääsee myös kokeilemaan käytännössä.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Anna Enbuske

Käskynhaltijoihin pääset liittymään täältä: https://www.partio.fi/lippukunta/oulunkylan-kaskynhaltijat-ry/

Share