Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Pakila-Seura: Korona halvaannuttaa yhdistystoimintaa

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Koronasta tuli pitempi riesa kuin kukaan osasi ennakoida. Pakila-Seuran toimialueella koronan ilmaantumisluvut ovat pysyneet maltillisina, mutta se on toki vaikuttanut täällä kuten muuallakin.

Korona on osin pysäyttänyt tai ainakin hankaloittanut vapaehtoista seura- ja yhdistystyötä alueella ja Pakila-Seuran toiminta ei ole muodostanut tietenkään poikkeusta. Samoin on käynyt monille muillekin yhdistyksille Pakila-Paloheinä-Torpparinmäki-alueella.

Virus on halvaannuttanut yleisötapahtumat ja poikkeuksen ovat muodostaneet vain tietyt ulkona järjestetyt liikuntaan liittyvät tilaisuudet. Ne ovat liittyneet lähinnä nuorison urheilutoimintaan. Juuri aktiivisinta ikäänsä elävien nuorten elämään korona iski aluksi syvimmän loven. Onneksi esimerkiksi nosteessa oleva HPS:n nuorten jalkapallo pääsi jo keväällä kunnolla käyntiin alueellamme.

Toinen eniten kärsineistä ikäryhmistä ovat olleet vanhukset, joiden kummallisesta eristysjaksosta on tosin päästy jo eroon. Rokotussuoja on onneksi vahvin juuri näissä haavoittuvimmissa ikäluokissa.

Itä-Pakila -päivä eli koko perheen yleisötapahtuma Itä-Pakilassa toukokuun lopussa on jouduttu perumaan jo kahtena vuotena peräkkäin. Samoin on käynyt Pakin talossa lokakuussa järjestetylle Kekrijuhlalle.

Kaikki seuramme ja yhteistyökumppaneittemme kanssa yhdessä järjestetyt erillistilaisuudet on peruutettu.

Länsi-Pakilassa syyskuun 4:s päivä järjestettävä Kylätapahtuma jäi naftaliiniin viime vuonna. Tänä vuonna tapahtuma on aikomus järjestää ja Pakila-Seura on yksi monista tapahtuman järjestelyvastuuta kantavista tahoista. Lähiviikkojen koronaluvut näyttävät toivottavasti, että tänä vuonna reilut tuhat henkeä vuosittain kerännyt tapahtuma voidaan järjestää.

Kun yhdistysten ja seurojen normaali toiminta on ollut tauolla pian 1,5 vuotta, on jäsenuskollisuus ja jäsenmaksun maksaminen ollut koetuksella. Pakila-Seurassa olemme tyytyväisiä, että seuramme jäsenet ovat halunneet tukea seuraa tänä vaikeana aikanakin ja pysyä seuran jäseninä. Samanlaista viestiä olemme kuulleet muiltakin meitä lähellä olevilta yhdistyksiltä. Ehkäpä pandemia on osaltaan myös lujittanut yhteisöllisyyttä ja halua tukea yhteisiä toimintojamme.

Korona on pilannut kaikkien elämää liki kahden vuoden ajan ja juuri kun tunnelin päässä on näkynyt valoa, on sitkeä virus nostanut päätään uudelleen. Saa nähdä jääkö herkästi ja jopa terassitapaamisissa leviävä variantti viruksen huipentumaksi vai vieläkö se kehittää uuden kiusalaisen ja vaatii kolmannen rokotuskierroksen ainakin ikäihmisille.

Rokotus ja suojautuminen on keinoja nitistää pandemia, mutta kummankin käytössä on nykytermein haasteita. Osa kanssaihmisistämme tuntuu edelleen karttavan rokottamista, vaikka sen tulokset ovat tieteellisesti kiistattomia. Kahden rokotuksen ns. luomasuojasta ollaan vielä kaukana.

Osa kanssaihmisistämme uskoo kaiketi olevansa koronaimmuuneja eikä käytä maskeja, vaikka niiden suojaavasta vaikutuksesta on aivan riittävästi näyttöä. Maskittomuuus ei ole rohkeutta. Se on piittaamattomuutta.

Korona jyllää nyt nuorissa festari-ikäluokissa, mutta se ei onneksi täytä sairaalapetejä enää viime vuoden tahtiin. Virus iskee silti myös nuoriin ja monet sen saaneista ovat saaneet pitkäaikaisia oireita. Siksi on syytä vedota nuoriin, suojatkaa itsenne, suojatkaa samalla omaisianne ja tuttujanne. Koronan kanssa on näköjään oltava varovaisia koko ajan.

Hyvää syksyä kaikille ja keskitytään nyt yhdessä koronan lopulliseen nitistämiseen. 

Raimo Rahkonen

Pakila-Seura pj.

Share