Yhdistyksemme jäsenet odottavat jo marttailtojamme ja muuta yhteistä toimintaamme, jota tulevana syksynä toivomme voivamme toteuttaa suunnitelmien mukaisesti. Viimeisen puolentoista vuoden aikana toimintamme on ollut pienimuotoista, syksyllä 2020 kokoonnuimme kaksi kertaa ja toukokuussa 2021 meillä oli ilo tavata toisiamme kahdessa ulkotapahtumassa. Virtuaalisesti kokoonnuimme vuosikokoukseen, hallituksen kokouksiin, marttailtaan ja osallistuimme Oulunkylän seurakunnan virtuaaliseen Naistenpäivän iltatapahtumaan.
Oulunkylän Martoilla on 113 jäsentä. Marttailtojemme teemoja ovat eriaiheiset asiantuntijaluennot, kädentaidonillat ja ruokakurssit, vierailemme myös taidenäyttelyissä, teemme kävelyretkiä nähtävyyksiin tutustuen sekä teatteriretkiä eri kaupunkeihin. Perinteiset Iloiset kädet -joulumyyjäiset järjestämme sunnuntaina 21.11.2021 Nuorisotalo Nuotassa, jos tilanne suinkin sen sallii. Syksylle on myös suunnitteilla yhteistyötapahtumia Oulunkylän seurakunnan kanssa, mikäli kokoontumisrajoitukset mahdollistavat niiden järjestämisen.
Tervetuloa tutustumaan Oulunkylän Marttoihin ja mukaan toimintaamme, lisätietoja oulunkylan@marttayhdistys.fi.
Marttaliiton monipuoliseen toimintaan ja neuvontaan voit tutustua osoitteessa martat.fi. Marttaliitolla on 16 piirijärjestöä, meidän yhdistyksemme piiri on Uudenmaan Martat.
Syksyn satoa – vuodenvihannes 2021 kurpitsa
Syksyn sesonkivihannes kurpitsa ja sen eri lajikkeet ovat tulleet kauppoihin ja omastakin maasta sitä saattaa tämän lehden lukijoilta löytyä. Kotimaiset kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry nimeävät joka vuosi vuoden vihanneksen ja tänä vuonna se on monipuolinen kurpitsa, joka sopii niin suolaiseen kuin makeaan ruoanlaittoon sekä säilöntään. Kurpitsasta valmistuu helposti keittoja ja patoja, uunissa paahtamalla ja grillaamalla siitä saa aterialle maukkaan lisäkkeen ja kurpitsa sopii myös pastaan sekä risottoon, erilaisiin piirakoihin, muffineihin ja vaikka pataleipään. Kurpitsat ovat pehmeän makuisia ja maustamiseen sopivat hyvin mm. chili, juustokumina, inkivääri, neilikka ja monet yrtit.
Kurpitsa on vähäenerginen, joten se on mainio raaka-aine myös silloin, kun halutaan keventää ruokavaliota. Sadassa grammassa kurpitsaa on noin 20-45 kaloria ja noin 90 % vettä. Mitä oranssimpaa kurpitsan malto on, sitä enemmän se sisältää beetakaroteeneja. Moni kurpitsa sisältää A-, B-, E-, K- ja C-vitamiinia. Siemenissä on myös proteiinia, magnesiumia, rautaa ja K-vitamiinia,
Kurpitsa on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, jossa alkuperäisasukkaat käyttivät sitä jo noin kymmenentuhatta vuotta sitten. Eurooppaan ja Suomeen kurpitsat saapuivat 1500-luvulla, mutta ruoanlaitossa niitä alettiin käyttää laajemmin vasta 1800-luvulla.
Kurpitsa
Suuri oranssi kurpitsa (Cucurbita pepo) on tuttu näky Halloween-lyhtynä. Kurpitsan sesonki on syys-marraskuussa ja siitä käytetään myös nimeä satokurpitsa tai säilöntäkurpitsa. Maultaan tämä kurpitsa on kuivahko ja makea sekä hieman muita kurpitsoja vahvempi. Se sopii moneen eri ruokaan, mutta erityisesti säilykkeisiin ja hilloihin.
Myskikurpitsa
Myskikurpitsa on pisaran muotoinen ja kellertäväkuorinen. Myskikurpitsan sesonki kestää syyskuusta joulukuulle. Maultaan se on pähkinäinen, makeahko ja täyteläinen, joten sen maustamisessa kannattaa suosia monipuolisesti erilaisia mausteita, jotka korostavat sen omaa makua. Makeutensa puolesta myskikurpitsa sopii hyvin makeisiin leivonnaisiin, mutta se on herkullista myös uunissa paahdettuna ja keitoissa.
Spagettikurpitsa
Spagettikurpitsa on isohko ovaalinmuotoinen, kellertävä tai vihertävä kurpitsa, jonka sesonki on syys-lokakuussa. Sen nimi juontuu erikoisesta hedelmälihasta, joka muuttuu kypsennyksen jälkeen spagettimaiseksi. Kurpitsan maku on mieto ja sitä käytetään pastan tavoin. Spagettikurpitsan voi keittää puolitettuna kypsäksi tai paahtaa uunissa. Tätä kurpitsaa voi myös nauttia raakana esimerkiksi salaatissa. Siemeniä ei suositella syötäväksi.
Hokkaidokurpitsa
Hokkaidokurpitsa tunnetaan myös japanilaisena talvikurpitsana, joka on muodoltaan pyöreä. Sen malto on kiinteän oranssi, makea ja täyteläinen ja sen rakenne ei vetisty, joten se sopii hyvin palasina paahdettavaksi. Makeutensa ansiosta se sopii hyvin myös jälkiruokiin.
Kiekkokurpitsa
Kiekkokurpitsa tunnetaan myös nimellä Patty pan tai Ufo. Kiekkokurpitsa on pehmeä ja miedonmakuinen. Se kuuluu kesäkurpitsojen sukuun ja sitä voidaan käyttää kesäkurpitsan tapaan.
Teksti: Anne Merisaari-Varis, Oulunkylän Martat ry
Kuva: Maxx Girr
Kurpitsaa pöytään!
Sitruunainen kurpitsahillo
1 kg kurpitsaa
0,5 dl vettä
1,5 dl sitruunanmehua
1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
1 kanelitanko
500 g hillosokeria
2 rkl sitruunankuoriraastetta
Halkaise, kuori ja paloittele kurpitsa, lisää vesi, sitruunanmehu, inkivääriraaste ja kanelitanko.
Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat pehmeitä.
Poista kanelitanko, soseuta seos, lisää hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Purkita puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin, jäähdytä ja siirrä jääkaappiin. Sopii hyvin paahtoleivälle ja myös kakun täytteeksi.
Paahdettu myskikurpitsakeitto & kurpitsansiemenet
1 kg myskikurpitsaa
200 kg sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 tl chilihiutaleita
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 l vettä
1 kasvisfondikuutio
mustapippuria myllystä pari kierrosta
4 rkl ranskankermaa tai 1 dl kookoskermaa
Lehtipersiljaa tarjoiluun
Leikkaa myskikurpitsa neljään osaan, poista siemenet, säästä ne paahtamista varten.
Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulin kynnet.
Nosta kurpitsat kuoripuoli alaspäin pellille leivinpaperin päälle, lisää sipulit ja valkosipulit.
Lisää öljy ja mausteet kasviksille, paahda 30-40 minuuttia 225 asteisessa uunissa.
Koverra kurpitsat kuorestaan kattilaan, lisää molemmat sipulit, vesi ja kasvisfondikuutio. Keitä keskilämmöllä
noin 20 minuuttia, soseuta sauvasekoittimella, lisää ranskankerma tai kookoskerma ja tarkista maku.
Huuhdo siemenet, puhdista ne hyvin ja taputtele kuiviksi.
Valmistus: sekoita 1 rkl öljyä ja mausteita maun mukaan (sormisuolaa, mustapippuria, paprikaa/chilijauhetta).
pyöräytä siemenet mausteöljyssä ja levitä ne pellille leivinpaperin päälle. Paahda siemeniä 175-200 asteen uuninlämmössä noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
Teksti: Anne Merisaari-Varis, Oulunkylän Martat ry
Kuva: Nataliya Vaitkevich