Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Sarjakuvakolumnisti tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin lempeydellä

Aiju Salminen sarjakuva

Aiju Salminen työn touhussa. Kuva: Aiju Salminen.

Aiju Salminen on paitsi sarjakuvapiirtäjä, myös kuvataiteilija, kuvittaja ja kuraattori. Hänen sarjakuvakolumninsa Yle Areenassa ovat monen päivän piristys. Salminen tunnetaan myös animaatioistaan – Karaoke voitti vuonna 2004 pääpalkinnon Arktisen upeeta – elokuvafestivaaleilla. Salminen on kuvittanut useita Tittamari Marttisen kirjoja.

Salminen opiskeli alun perin animaatiota, mutta se oli liian hidasta hänelle.
– Totesin, että sarjakuva ja kuvitus sopivat minulle paremmin, enkä ole katunut valintaani, Aiju Salminen kertoo.

Sarjakuva yhdistää eri ilmaisutapoja ja kiehtoo monia monipuolisuutensa takia.
-Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – siinä tapauksessa sarjakuva kertoo 1120 sanaa. Sarjakuva on tekstin ja kuvan yhdistelmä, joka kiehtoo sellaisena. Ehkä se on myös hieman mysteeri, mikä siinä viehättää, Salminen sanoo.

Luovassa työssä on helppoa eksyä sivupoluille, kokeilla uusia ideoita ja inspiroitua yhä uusiin projekteihin. Monelle ovat varmasti tuttuja keskeneräisten projektien vuoret pöytälaatikoissa. Miten Salminen hallitsee työprojektien valmiiksi saattamisen?
– Deadlinejen avulla. Useimmiten teen sarjakuvaa tilauksesta tai muiden kanssa, jolloin on paine saada aikaiseksi. Jos tekee jotain vain omaksi huviksi, se usein jää valmistumatta, Salminen kertoo.

Aiju Salmisen piirrostyyli on helposti tunnistettava ja hahmot letkeän ilmeikkäitä. Taiteilijalle oman tyylin löytäminen on usein pitkä prosessi. Salmisella perusta oman tyylin löytymiseen syntyi jo opiskeluaikana.
– Tärkeänä tekijänä olivat opiskeluaikana tehdyt harjoitukset, joissa vaikkapa piirrettiin viisi pilveä eri tavoilla – eli ei otettu sitä ensimmäisenä mieleen tullutta ratkaisua, vaan tutkittiin uusia mahdollisuuksia, Aiju Salminen kuvailee.

Suomalainen sarjakuva on viime vuosina nostanut profiiliaan. Laadukasta suomalaista sarjakuvaa syntyy tärkeistä, eikä aina niin helpoistakaan aiheista. Sarjakuvan imago lasten viihdelukemistona alkaa hiipua. Salminen on luottavainen kotimaisen sarjakuvan tulevaisuuden suhteen.
– Sarjakuva tulee toivottavasti nostamaan arvostustaan suhteessa muihin taiteenlajeihin, Salminen toivoo.

Pohjois-Helsinkiläisenä Aiju Salmisella on myös omat lempipaikkansa alueella.
– Keskuspuisto on tosi kiva. En uskonut, kun sitä kehuttiin ennen alueelle muuttoa, mutta ehkä pandemiasta ja keski-ikäistymisestä johtuen se on tullut tärkeäksi, Salminen kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Aiju Salminen

Share