Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Sarjakuvan runoutta

Offices & Humans Roope Eronen

Roope Erosen sarjakuva-albumi Offices & Humans kertoo lohikäärmeistä, jotka pelaavat toimistoroolipeliä ihmishahmoilla.

Roope Erosen sarjakuvissa on omintakeinen maailma ja absurdia huumoria. Eronen tunnetaan mm. Jaiksfukin-lehdestä sekä Offices & Humans -sarjasta, jossa lohikäärmeet pelaavat toimistoroolipeliä ihmishahmoilla. Arkipäivän mielettömyydet saavat uuden asun Erosen kynän alla.

Roope Eronen aloitti sarjakuvien tekemisen jo lapsena. Ensimmäiset omakustanteet hän julkaisi yläasteikäisenä ja siitä lähtien ura sarjakuvien parissa on kehittynyt yhä tärkeämmäksi. Eronen on sarjakuvien lisäksi tehnyt kuvataidetta, kuvituksia ja musiikkia.

Sarjakuva on taidemuotona varsin avoin. Erosta kiinnostaa sarjakuvien yhteys runouteen.
– Sarjakuvan sivut ovat kuin säkeitä, niiden ei tarvitse seurata aina niin loogisesti toisiaan. Sarjakuva voi olla intuitiivista, avata asioita eri suuntiin ja yhdistelmistä syntyykin sitten jotain ihan uutta. Runous on itselleni sarjakuvassa se mikä siinä viehättää. En ole ollut kauhean kiinnostunut perinteisestä draaman kaaresta – elämä toimii niin paljon satunnaisemmin, Roope Eronen kertoo.

Erosen ruudut seuraavat ihmissilmän katsomistapaa.
– Tykkään rajata kuvia niin, ettei niissä ole välttämättä kovin harmonista sommitelmaa. Minusta on hauskaa, että kuvassa pilkistää myös jotain epäolennaista, Eronen sanoo. Sama pätee hänellä myös tarinoiden rakentamiseen. Eronen antaa niiden välillä kulkea sivupoluille ja poukkoilla.

Roope Eronen on tehnyt suurimman osan sarjakuvistaan pienten lasten vanhempana.
– Keskittyminen ja aika on ollut kortilla. Siinä on kehittynyt taloudellisia tapoja työskennellä – värittää kuvat tietokoneella, piirtää viivat yhteen, jotta värittäminen nopeutuu, Eronen kuvailee työskentelyään.
– Minulle on tullut nopea tapa piirtää, joka ilmenee aika naivistisena tyylinä. Improvisaatio on tärkeä osa tyyliä. En ole varmaan koskaan tehnyt sarjakuvaa niin, että tietäisin, miten se loppuu, Roope Eronen sanoo. Työskentelytapa onkin ollut todella tehokas, vuonna 2017 Eronen piirsi lähes 400 sivua sarjakuvaa.

Roope Eroselle Pohjois-Helsingin maisemat ovat tulleet tutuksi juoksemisharrastuksen kautta. Lempipaikkoihin lukeutuvat niin Taivaskallio kuin Keskuspuistokin.

Roope Eronen on yksi Yle Areenassa nähtävillä olevan Suomalaisia sarjakuvataiteilijoita -sarjan haastateltavista. Erosen osuus löytyy jaksosta 6.

Teksti: Susan Wilander
Kuvat: Roope Eronen

Share