Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Tympeät tytöt iskee ja upottaa

tympeät tytöt Riina Tanskanen

Riina Tanskasen sarjakuvakirja Tympeät tytöt.

Riina Tanskasen sarjakuvateos Tympeät tytöt asettaa vastakkain pinkin suloisen ja rujon kaunistelemattoman kuvamaailman kertoen yhdeksän sarjakuvakertomuksen kautta siitä, miksi tytöt ovat toisinaan tympeitä. Kertomusten nimet Patriarkaatti, Tolkun ihminen, Historia, Kiltti tyttö, Naisen työ, Kehon kontrolli jne. kertovat jo, että tässä teoksessa ei säästetä ketään – ei myöskään meitä naisia itseämme. Kirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun viikossa.

Tanskasen teos on jatkumoa suomalaisen sarjakuvan viime vuosina yleistyneestä tärkeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin tarttuvasta linjasta. Tympeät tytöt kapinoi ahtaita asenteita ja tyhjää puhetta vastaan. Mikään ei todella muutu niin kauan kuin yhdessä sopeudumme ja pidämme yllä epätasa-arvoisia asenteita ja rakenteita.

Tympeät tytöt on selkeästi kokoaan suurempi teos. Sen 81-sivua eivät aina ole helppoa luettavaa, mutta eivät ne sellaiseksi ole tarkoitettukaan. Vuonna 1998 syntynyt Riina Tanskanen on kuvataiteilija, kirjoittaja ja yhteiskunnallinen ajattelija. Tympeät tytöt on hänen ensimmäinen sarjakuva-albuminsa. Riina Tanskanen on yksi Helsingin Sarjakuvafestivaalien tämän vuoden vieraista.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Riina Tanskanen

Tympeät tytöt -sarjakuvakirjan sivuista koostettu taidenäyttely on nähtävissä 12.9.2021 asti La bohèmessa, Senaatintorin Torikortteleissa, osoitteessa Katariinankatu 4, Helsinki. Näyttely on auki tiistaista sunnuntaihin kello 12-21. Näyttelyn tapahtumasivun löydät tästä.

Share