Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Hattujen sota Tuomarinkylässä ensi kesänä

Uudenmaan Karoliinit

Uudenmaan Karoliinit valmistautuvat harjoitusammuntaan Tuomarinkylässä 8.9.2021. Kuva: Erja Vuorio.

Ruotsin ja Venäjän keisarikunnan välistä Hattujen sotaa käytiin 1741–1743. Suomi oli tuolloin osa Ruotsia. Hattujen sotaan liittyen käytiin Tapaninvainiossa ja Tuomarinkylän kartanon alueella 1742 kahakka, jossa Ruotsin armeija perääntyi Vantaanjoen yli Tuomarinkylään antautuakseen lopulta Kampissa. Kamppailusta tulee ensi elokuussa kuluneeksi 280 vuotta.

Tapahtuman muistoksi ollaan Tuomarinkylän kartanon alueelle suunnittelemassa koko perheen historia-aiheista Tuomarinkylä 1742 -yleisötapahtumaa ensi vuoden elokuuksi. Ohjelmassa tulee olemaan mm. taistelunäytös.

Tapahtumaidean takana on alueaktiivi Urpo Oksanen Pakila-Seuran hallituksesta. Pari vuotta sitten Oksanen ehdotti yhteistyötä Hannu Salovaaralle, joka vetää historiaryhmää Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksessä. Molemmissa kaupunginosayhdistyksissä koettiin tärkeäksi lisätä paikallishistorian tuntemusta ja tuoda esiin tätä vähemmän tunnettua, mutta Suomen itsenäisyyden kannalta merkittävää sotaa.

Mukaan hankkeeseen saatiin heti alussa myös Keimo Arokanto Uudenmaan Karoliineista. Yhdistys vaalii Ruotsi-Suomen ajan sotilasperinteitä sekä edistää karoliiniajan historian harrastusta ja tutkimista. Tapahtuman ohjausryhmä on myöhemmin täydentynyt useilla toimijoilla Tuomarinkylästä, Pakilasta ja Paloheinästä. Mukaan on saatu mm. historioitsija Teemu Keskisarja, joka parhaillaan tutkii sodan tapahtumia tarkemmin. Ryhmään ollaan etsimässä myös dramaturgia suunnittelemaan paikallishistoriallisten tapahtumien demonstrointia. Ohjausryhmä työstää parhaillaan mm. tapahtuman rahoitusvaihtoehtoja.

Jo nyt kannattaa alustavasti merkitä kalenteriin sunnuntai 7.8.2021, jolloin Tuomarinkylä 1742 -tapahtuma on tarkoitus järjestää Tuomarinkylän kartanolla ja sen lähialueilla. Tavoitteena on luoda iloinen koko perheen tapahtuma, jossa on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Tapahtumaan liittyvää viestintää voi seurata tapahtuman omilla Facebook-sivulla sekä kaikissa Pakila-Seuran viestintäkanavissa.

Teksti ja kuva: Erja Vuorio

Share