Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

In Memoriam: Juha Sippu 1952–2021

Juha Sippu

Juha Sippu.

Oulunkylän yhteiskoulun musiikinopettaja Juha Sippu kuoli äkillisesti 26.9.2021 Helsingissä. 21.10.1952 Helsingissä syntynyt pedagogi ja pianisti oli kuollessaan 68-vuotias.

Juha Sippu valmistui musiikinopettajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1979 ja aloitti työnsä Oulunkylän yhteiskoulun musiikinopettajana heti valmistumisensa jälkeen vuonna 1980. Hän jäi OYK:sta eläkkeelle vuonna 2019 ja ehti näin tehdä koulussa lähes 40 vuoden uran. Hänen moniulotteista musiikinopetustaan leimasi sinnikäs työnteko, vastuullisuus, avarakatseisuus ja nuorten ja kollegoiden arvostama empatiakyky. Suuresta työmäärästä huolimatta Juha säilytti rauhallisen ja intensiivisen otteen työhönsä.

Oulunkylän yhteiskoulussa Juha Sippu oli erityisesti musiikkiluokkien kehittäjä. Hän kehitti koulun kuoron, orkesterin, bändien ja lauluyhtyeiden toimintaa ja oli luomassa monia perinteitä, jotka ovat jatkuneet näihin päiviin saakka. Vuosittain tehty konserttimatka ulkomaille on ollut monelle nuorelle merkittävä kokemus. Musiikkiteknologiakurssit ja musiikkistudio mahdollistivat lukiolaisille oman musiikin tekemisen. Useita Juha Sipun tekemiä sovituksia päätyi myös musiikin oppikirjoihin.

Juha Sipulla oli roolinsa myös Helsingin Pop & Jazz -konservatorion historiassa. Alun perin Oulunkylän Pop & Jazz -opistona tunnetun oppilaitoksen perusti Juha Sipun edeltäjä, OYK:n musiikinopettaja Klaus Järvinen. Opisto toimi aluksi Oulunkylän yhteiskoulun tiloissa, ja alkuaikoina nämä kaksi oppilaitosta liittyivätkin kiinteästi yhteen. Juha Sippu toimi Pop & Jazz -opistossa pianonsoitonopettajana vuosina 1983–1990 ja jatkoi muutenkin omalla työllään Klaus Järvisen ja opiston perinnettä.

Omaa instrumenttiaan pianoa Juha Sippu soitti aktiivisesti useissa kokoonpanoissa, ja etenkin latinalaisamerikkalainen musiikki oli hänen sydäntään lähellä. Kuubalaista musiikkia soittanut Fiestetica-yhtyettä hän oli perustamassa jo vuonna 1980. Juha Sippu piti tärkeänä myös Oulunkylän kaupunginosaa ja sen musiikkielämää ja toimi kaupunginosan nimeä kantavan Ogeli Music Club -yhtyeen johtajana ja pianistina. Oulunkylä-Seura palkitsikin hänet vuonna 2013 Vuoden oulunkyläläinen -tunnustuspalkinnolla elämäntyöstä Oulunkylän ja taidekasvatuksen hyväksi.

Musiikkikasvattajana Juha Sippu oli arvostettu lämminhenkinen, rauhallinen ja huumorintajuinen. Hän ymmärsi erilaisista taustoista tulevien nuorten lahjakkuutta ja mahdollisuuksia, ja Oulunkylän yhteiskoulun maineikkailla musiikkiluokilla onkin kasvanut monia ammattimuusikoita. Juha Sippua kaipaamaan jäivät omaiset, ystävät, opettajakollegat ja lukuisat Oulunkylän yhteiskoulun entiset oppilaat.

Teksti ja kuva: Hannele Nevalainen ja Iiro Rantala

Kirjoittajat ovat Juha Sipun entinen kollega ja esimies sekä entinen oppilas.

Share