Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Mielipiteitä, Oulunkylä, Uutiset

Puheenvuoroja: Mäkitorpantien puisto kauppatavarana?

Lp Mäkitorppa Hannele Uotila

Leikkipuisto Mäkitorppa. Kuva: Hannele Uotila/Leikkipuisto Mäkitorppa.

Mäkitorpan puisto on uhattuna. Helsingin kaupungin strategiassa halutaan uusia asukkaita tiivistämällä kaupunkia. Nyt Oulunkylän keskusta-alueelle on kaupungin Kerro kantasi-palvelussa julkaistu suunnitteluvarausehdotus.

Kaupunki on jo pidempään pyrkinyt rakentamaan ostoskeskuksen korttelin sekä Siltavoudintie 1:n korttelin. Suurimpana ongelmana noiden kortteleiden kehittämisen suhteen näyttää olleen ostoskeskuksen 2040-luvulle asti jatkuva vuokrasopimus, ja sen omistajien taloudellinen näkökulma ostarin säilyttämisen ja purkavan uudelleenrakentamisen välillä.

Rakennusalan yritys Kulmakivi ky esitteli ehdotustaan yli 130 asukkaalle kaupungin järjestämässä verkkotilaisuudessa marraskuussa. Esitetyssä suunnitelmansa oli yllä mainittujen korttelien lisäksi laajennettu rakennustavoitetta myös Mäkitorpantien puistoon. Suunnitelmassa aluejako toteuttajien kesken olisi yksi kortteli Kulmakivelle, yksi kortteli ostoskeskuksen omistajille ja Mäkitorpan puiston itäpääty kaupungin rakennuksille. Toisessa vaihtoehdossa he suunnittelisivat puistoon ja kaupunki rakentaisi toisen kortteleista. Oulunkyläläisten näkökulmasta on merkityksetöntä kuka puiston päälle rakentaisi, koska puiston se osa menetettäisiin. Nykyisten jo rakennettujen korttelien suunnitelmat näyttivät puolestaan päteviltä lukuun ottamatta mainittua 11-kerroksista taloa, joka on sopimattoman korkea ympäristöönsä nähden.

Puistoon rakentamista ei pidä hyväksyä vain siksi, että sillä on rakennusmaana arvoa ja sijoittajat esittävät sinne siksi rakentamista. Puistoilla on valtava merkitys alueen viihtyvyydelle, varsinkin kun molemmin puolin rataa rakennetaan puistojen päälle. Opetin lapseni luistelemaan tuon puiston kentän jäällä, kesällä lapset söivät puistoruokailussa, ja puisto on kaikkiaan näytellyt merkittävää osaa perheemme elämässä. Kaupungin maisema-arkkitehtikin korosti puuston merkitystä ympäristölleen.

Jos kaupunki haluaa tarjota taloudellisen porkkanan ostoskeskuksen omistajille purkamisesta, paljon parempi tapa siihen on maksaa puhdasta rahaa sen sijaan että kasvustrategian varjolla antaa puiston rakennettavaksi. Puistoa pitäisi sen sijaan kehittää entistä viihtyisämmäksi.

Kaupunginvaltuustolla on toki oikeus päättää rakentamisesta, mutta tästä ei ole vielä päätöksiä. Nyt on siis oikea hetki vaikuttaa! Lue lisää facebookin Oulunkyläläiset-ryhmässä ja osallistu ennen kuin rakentamista perustellaan sillä, ettei asiaan vaikutettu ajoissa.

Teksti: Jukka Dahlbom

Share