Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Kotona Oulunkylässä: Itse tehty joulukranssi tuo tunnelmaa

Kotona Oulunkylässä

Joulukukat kuuluvat monessa kodissa jouluisen kattauksen koristeiksi ja sisustuksen tunnelmanluojiksi. Yhä useammasta kodista löytyy myös joulukranssi. Se on monikäyttöinen ja usein pitkäikäinen koriste, joka voi somistaa niin joulupöydän kattausta kuin olla ripustettuna ulko-oveen tai seinälle.

Jouluisen kranssin voi hankkia myyjäisistä, kukkakaupasta tai puutarhalta, mutta yhtä hyvin sellaisen voi tehdä myös itse. Jos päädyt tekemään ikivihreän havukranssin, löydät siihen ainekset luonnosta. Muista kuitenkin, että metsästä ei saa katkaista puunoksia, ottaa sammalta tai mitään muutakaan eloperäistä ilman maanomistajan suostumusta.

Hieman tuulisen päivän jälkeen lähimetsästä voi hyvinkin löytyä pudonneita männyn tai kuusen oksia, pihlajanmarjoja ja käpyjä. Ne ovat hyvää materiaalia jouluiseen kranssiin.

Tänä vuonna trendikäs kuivakukkakranssi sopii sekin hyvin jouluun. Kuivakukkia on monenlaisia, ja voit hankkia niitä kukkakaupoista ja marketeista. Puutarhastakin saattaa vielä löytyä esimerkiksi kuivuneita hortensiankukkia. Myös viljat soveltuvat kuivakukkakranssiin.

Tarvitset jouluisen kranssiin pohjaksi metallisen kranssipohjan. Voit myös tehdä sellaisen esimerkiksi metallisesta vaateripustimesta tai taivuttaa pohjan maahan pudonneista ohuista oksista.

Yksinkertainen ja kaunis havukranssi syntyy pyörittämällä muutama männynoksa kranssipohjan ympärille ja kiinnittämällä oksat parista kohtaa kiinni ohuella rautalangalla. Jos oksissa ei ole käpyjä valmiina, voit liimata sellaiset oksiin kuumaliimapistoolilla.

Voit ripustaa havukranssiin joulupöydän päälle tai käyttää sitä somisteena kattauksessa.

Tekisitkö täksi jouluksi kuivakukkakranssin? Kuva: Ann-Mari Lehtonen.

Kuivakukkakranssin tekeminen vaatii hiukan sorminäppäryyttä. Tee kuivakukista ensin useita pieniä kimppuja, ja sido ne rautalangalla. Sido ensimmäinen pikkukimppu rautalangalla kranssipohjaan alhaalle keskelle. Etene vasemmalle niin, että laitat aina seuraavan pikkukimpun hieman edellisen alle ja vuoroin sisä- tai ulkokehälle. Älä turhaan katkaise rautalankaa, vaan pidä se koko ajan mukana. Kun olet täyttänyt kranssin vasemman puolen haluttuun kohtaan asti, palaa alas keskelle ja kiepauta samalla rautalankaa takaisinpäin. Jatka pikkukimppujen sitomista nyt oikealle, ja etene samaan kohtaan kuin vasemmalla puolella. Näin kranssista tulee symmetrinen.

Jos innostuit kranssinteosta, voit tehdä samalla useamman kranssi ja antaa ne lahjaksi ystäville ja sukulaisille. Itse tehty havukranssi säilyy sisätiloissa vihreänä hyvin joulun yli, ulkona se ilahduttaa koko talven. Kuivakukkakranssin kauneus ei katoa joulun jälkeenkään.

Teksti ja kuva: Ann-Mari Lehtonen

putkinotkoblog.wordpress.com

Share