Marraskuinen torstai-iltapäivä Oulunkylässä. Astun sisään painavista ovista ja ensimmäiseksi kuulen ja näen pianistin soittamassa taustamusiikkia. Ravintolatilan ovella on vastassa kaksi ystävällistä rouvaa, jotka toivottavat tervetulleeksi ja opastavat jättämään takin naulakkoon. Salissa on kymmeniä eri-ikäisiä ihmisiä ja puhe solisee iloisena, kun vaihdetaan kuulumisia. Ilmiselvästi tuttavien tapaaminen ruokapöydän ääressä ilahduttaa pitkästä aikaa.
Olen Oulunkylän kirkolla yhteisöravintola Salaamin 5-vuotisjuhlalounaalla. Keittiössä touhuavat kokin apuna Salaamin vapaaehtoiset ja salin puolella työskentelevät vapaaehtoiset taas huolehtivat pöytien kattauksesta sekä lounasvieraiden viihtymisestä. Salaamin käynnistyessä vuoden 2016 lopulla ruokaa tekivät erilaisista ruokakulttuureista kotoisin olevat turvapaikanhakijat. Tänään heistä oli paikalla muutama ja tapasin vuonna 2016 Suomeen tulleen Faizin, joka myöskin osallistui Salaamin toimintaan parin vuoden aikana. Hän on hyvin vaiherikkaan Afganistanista alkaneen matkansa jälkeen asettunut pääkaupunkiseudulle ja työllistynyt. Lisäksi hän on aloittamassa opiskelut ensi vuoden alussa. Faizi toivoo myös saavansa sekä puolisonsa että lapsensa luokseen.
Lounas on katettu noutopöytään – grillattua broileria limetti-korianterikastikkeessa, Vege Karahi munakoiso-kasvisvuoka, tabbouleh-salaattia, marinoitua kukkakaalisalaattia, kaksi chutney-maustekastiketta, basmatiriisiä, naanleipää ja maustettua levitettä. Sivupöydällä odottavat kahvi ja tee sekä baklavat. Saan pöytääni seuraksi kolme koulutyttöä – Iriksen, Adan ja Ellenin. Keskustelemme isoäideistä ja siitä mitä kaikkea he osaavatkaan. Yksi kirkon tauluista on kuulemma yhtä hieno kuin isoäidin maalaukset. Vege Karahi on tyttöjen mielestä hieman liian mausteista, mutta salaatit sekä naanleipä maistuvat. Baklava saa kaikilta täydet pisteet.
Minulla on tilaisuus jutella myös kirkkoherra Ulla Kososen kanssa Teinintien kirkkorakennuksen tulevaisuudesta. Seurakuntayhtymä ei vielä ole tehnyt mitään päätöksiä, mutta rakennuksen korjausvelka on niin suuri, että se saattaa johtaa koko rakennuksen purkamiseen. Mikäli näin tapahtuu, tontille rakennettaisiin uusi rakennus, jossa olisi asuntoja ja alakerrassa tilat kirkon eri toiminnoille. Seurakuntayhtymä neuvottelee kaupungin kanssa vuonna 2025 päättyvän tontinvuokrasopimuksen jatkosta. Kirkon taakse rakennettavan asuinkerrostalon rakennussuunnittelu on ilmeisesti jo käynnissä.
Tämänkin lounaan raaka-aineet kustantaa seurakunta ja ateriasta maksettava vapaaehtoinen 1-10 euron maksu menee lyhentämättömänä Kirkon Ulkomaanavun kautta Pohjois-Ugandan pakolaisleirillä asuvien lasten koulunkäynnin tukemiseen. Koko viisivuotisen toimintansa aikana Salaam on tuottanut 80 000 euroa, joilla on tuettu heikoimmassa asemassa olevia lapsia.
Salaam yhteisöravintola on auki torstaisin marraskuun loppuun asti. Tarkista vuoden 2022 aukioloajat ravintolan Facebook-sivulta tai seurakunnan julkaisuista.
Teksti: Marja Markko