Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Olkipukeista tonttuihin – joulua joka kotiin

joulukoristeet kva Monfocus

Olki on vanhimpia joulukoristemateriaaleja. Kuva: Monfocus.

Suomalaiset ovat tee-se-itse -kansaa, eivätkä joulukoristeet ole poikkeus. Koristeiden askartelulla on pitkät perinteet, jotka yltävät kauas ennen kristinuskon saapumista maahamme. Tontuilla on aina ollut Suomessa vahva jalansija ja suomalaisen joulupukin juuret kulkeutuvat enemmän viikinkiaikojen Jól-juhlista mallinsa saaneen Thor-jumalan pukkien imitointiin, kuin Myran piispana tunnettuun Pyhään Nikolaukseen. Vielä reilu sata vuotta sitten joulupukit tarkoittivat nuorten miesten joukkoa, joka oli pukenut turkin nurin päin päälleen ja sarvekkaan naamarin kasvoilleen ja vaelsi talosta toiseen metelöiden ja uhaten tihutöillä, jos ei saanut mieleistään kestitystä eli jouluolutta.

Himmelit ja olkikoristeet ovat materiaalien helpon saatavuuden takia olleet suosittuja jo menneinä aikoina. Joulukuusi kulkeutui maahamme 1800-luvun lopulla keskieurooppalaisten trendien mukana. Aluksi kuuset olivat koristelemattomia, myöhemmin yleistyivät hedelmät ja piparkakut kuusen oksilla.
– Paperikoristeita tehtiin myös – jos oli rahaa, kreppi- tai silkkipaperista tai jos ei ollut, sanomalehdistä ja liima vaikka perunasta, Veera Tulla, käsityötoiminnan harjoittelija Marttaliitosta, kertoo. Myöhemmin kuuseen löysivät tiensä myös lippunauhat. Paperiset tontut ja lumihiutaleet ikkunoissa ovat varmasti kaikkien muistissa, vaikka niitä ei enää näekään niin paljon, kuin 1980-luvulla.

-Yksi, mitä ei viime vuosina ole hirveästi näkynyt on piimämaalaus. Eli ikkunaan tai muulle lasipinnalle töpötellään maisema tai vastaava piimällä. Voisi kuvitella, että piimä haisee, mutta se ei haise kuivana ja lähtee ihan perus pesuaineella pois. Jos haluaa kokeilla esimerkiksi elintarvike- tai vesiväreillä värjättyä piimää, kannattaa ensin kokeilla pienemmällä alalla, että värit lähtevät myös pois lasista ja ikkunankarmeista, Veera Tulla sanoo.

Vielä ehtii hyvin tehdä koristeet täksi jouluksi. Perussetillä pärjää vielä seuraavanakin vuonna, jos koristeet laittaa joulun jälkeen talteen. Himmelit voivat hyvin roikkua katossa vuoden läpi.

Himmeli

-Himmelin rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana. Siihen käy materiaaliksi mikä tahansa, mikä on onttoa ja mitä pystyy leikkaamaan. Himmelintekoa ei kannata aloittaa liialla kunnianhimolla; jos aloittaa yksinkertaisesta salmiakkikuviosta, langat pysyvät todennäköisemmin järjestyksessä. Monen sadan osan himmelikruunut kannattaa jättää sitten myöhempään vaiheeseen, kun kokemusta on jo karttunut, Veera Tulla neuvoo.

Tarvikkeet:

 • järviruokoa tai olkia
 • terävät sakset ja leikkurit
 • pehmeää lankaa
 • pitkä, ohut silmäneula
 • mitta
 • liimaa

Perusneliöön tarvitset 12 yhtä pitkää kortta. Kokoaminen aloitetaan pujottamalla lanka neulalla kolmen korren läpi ja solmimalla ne kolmioksi. Lisää sitten kaksi kortta ja kierrä lanka varovasti kolmion seuraavaan kulmaan kiinni. Lisää jälleen kaksi kortta ja kierrä lanka äsken lisäämiesi korsien väliseen kulmaan kiinni. Lisää uudelleen kaksi kortta ja kierrä edellisten korsien väliin kiinni. Lisää nyt yksi korsi, nosta kolme ensimmäisenä tekemääsi kolmiota koholle ja kiinnitä lanka kahden ensimmäisenä laittamasi korren väliseen kulmaan niin, että sinulla on nyt koossa pyramidi, jonka yhdellä sivulla on ylimääräinen kolmio. Lisää jälleen yksi korsi ja kierrä lanka ylimääräisen kolmion kulmaan kiinni. Sitten lisää viimeinen korsi ja sido se aloituspisteeseen kiinni. Nyt sinulla pitäisi olla koossa perusneliö. Ohje Himmelikirjasta.

Oppisikohan näistä jotain? Pirkko Kuuselan Himmelikirja ja Uusi himmelikirja. Kuva: Susan Wilander.

Paperitontut

Tarvikkeet:

 • Netistä printattu malli tai itse piirretty tonttu
 • punaista tai muuta haluamaasi väriä olevaa kartonkia
 • sakset
 • lyijykynä

Ikkunatonttujen teko on jouluaskartelujen klassikko ja niin helppoa, että lapsikin sen osaa. Kenelläpä ei olisi päiväkodissa tai koulussa askarreltuja paperitonttuja! Tontun mallikuvan voi tulostaa netistä ja käyttää mallina tonttujen sarjatuotantoon. Mutta mielenkiintoisempaa on tehdä jokaisesta tontusta erilainen ja suunnitella vaikkapa koko talon ikkunat kiertävä kuvallinen jatkokertomus. Tontun ei myöskään tarvitse olla tonttu. Meillä on nähty mm. joulunpunaisia dinosauruksia…

Lyhtykuvion “ikkunat” on kätevintä leikata mattoveitsellä. Varo sormia! Kuva: Susan Wilander.

Lippunauha kuuseen

Tarvikkeet:

 • mallit eri maiden lipuista
 • paperia
 • tulostin tai värikyniä
 • sakset
 • liimaa
 • lankaa

Joulukuusen lippunauhat olivat suosittuja vielä 60-luvulla. Perinnettä voi jatkaa tekemällä lippunauhan suomenlipuista. Liput voi joko piirtää itse ja värittää tai tulostaa paperille. Muista leikata liput tuplapituisina, jotta saat käännettyä paperin langan ympäri ja liimattua taitteen kiinni. Kunnianhimoiset askartelijat tekevät lippunauhaan kaikkien maailman maiden liput. Jälkiviisaana suosittelen tekemään tämän lippunauhan useammassa osassa käsittelyä helpottamaan.

Kansainvälinen solmu. Kuva: Susan Wilander.

Teksti ja kuvat: Susan Wilander

Share