Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Metsälä, Uutiset

Kodin paloturvallisuus koostuu monesta tekijästä

Alkusammutus

Alkusammutus-näytöksessä pääsee tutustumaan oikeaoppiseen sammutustekniikkaan. Kuva: Vanhan Käpylän VPK.

Jokaisella on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa oman kotinsa paloturvallisuuteen. Arto Dahlman Vanhan Käpylän VPK:sta antaa käytännölliset neuvot hyvään paloturvallisuuteen.

Tärkein tekijä paloturvallisuuden kannalta on jokainen itse.
– Tärkein tekijä kodin paloturvallisuuden kannalta on oma toiminta. Lähes kaikki kodin onnettomuudet johtuvat ihmisen omasta toiminnasta, Arto Dahlman toteaa.

Perusohjeet ovat yksinkertaisia:

  • Asunnossa tulee olla toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden.
  • Sauna on saunomista varten.
  • Viallista sähkölaitetta ei käytetä, kaikkien akkujen lataamisen tulee tapahtua valvotusti.
  • Valvottu akkujen lataaminen koskettaa myös polkupyöriä ja potkulautoja.
  • Mitään sähkölaitetta ei kannata jättää yksin päälle.
  • Viimeinen sammuttaa aina kynttilän. Kannattaa suosia led-kynttilöitä

Näitä noudattamalla pääsee jo pitkällä. Varovaisuudesta huolimatta voi kuitenkin joskus sattua vahinko. Jos palo on päässyt syttymään, miten on parasta toimia?
– Jos kodissa syttyy tulipalo, on ensisijaisen tärkeää hälyttää apua ja pelastaa vaarassa olevat. Jos palo on omassa kodissa, kannattaa poistuessa sulkea kaikki ovet, ja jos mahdollista, kääntää sähköjen pääkytkin pois päältä. Sähkökeskus on yleensä ulko-oven lähellä. Jos kotona on ollut tulipalo ja on saanut itse sammutettua sen, kannattaa soittaa 112 ja kertoa tilanne. Päivystäjä voi laittaa pelastajat varmistamaan, ettei palo ole levinnyt huomaamattomaan paikkaan. Jos palo ei ole omassa huoneistossa, on turvallisinta pysyä kotona. Jos kotona iskee paniikki tai asuntoon tulee savua, kannattaa soittaa 112 ja kertoa missä on. Näin tieto välittyy pelastajille. Voi mennä myös parvekkeelle tai ikkunaan huitomaan. On tärkeää huomioida, ettei missään kohdassa joudu savuun. Ei porraskäytävässä eikä ikkunassa tai parvekkeella, Arto Dahlman painottaa.

Kotona on hyvä olla perussammutusvälineistöä.
– Sammutuspeite on hyvä paloa rajoittava alkusammutusväline. Sammutuspeite tulee olla helposti saatavilla ja vaikka palo olisi riistäytynyt käsistä peitteen voi heittää palon päälle poistuessa. Parhaimmillaan peite voi rajata paloa tai tukahduttaa sen, Arto Dahlman sanoo.

Keittiössä puuhatessa kattilan kansi on hyvä pitää saatavilla, koska sen voi laittaa kattilan päälle tukahduttamaan siinä alkaneen palon. Jauhesammuttimesta voi myös olla hyötyä esimerkiksi keittiössä tai saunan yhteydessä.
– Jauhesammutin on tehokas alkusammutusväline. Jauhesammuttimen huono puoli on sen sotkeminen, joka tietenkin pieni asia sammutetun tulipalon rinnalla, Arto Dahlman toteaa.

Jauhesammuttimet tulee tarkastaa vuoden välein, jos ne ovat alttiina sään vaihteluille tai tärinälle, muuten tarkastus kahden vuoden välein riittää. Sammutin tulee koeponnistaa 10 vuoden välein laskettuna sammuttimen kyljessä olevasta vuosiluvusta. Käytännössä on yleensä kannattavampaa ostaa uusi sammutin.

Sähköautojen yleistyessä on hyvä kiinnittää huomiota niiden latauspisteisiin.
– Suositusten mukaan sähköautojen lataukseen ei saisi käyttää jatkojohtoja, eikä perinteistä pistoketta, vaan lataukseen tulisi asennuttaa latausasema. Parkkihalleissa suositellaan latauspisteen laittamista lähelle ulko-ovia, jolloin palava auto saadaan helposti hinattua pois, Arto Dahlman toteaa.

VPK:sta harrastus?

Vanhan Käpylän VPK toimii Metsälässä. Palokunta on yksi Helsingin 15. sopimuspalokunnasta ja sen toiminta on täysin vapaaehtoista. Kaikissa Helsingin sopimuspalokunnissa kaivataan uusia jäseniä erityisesti hälytysosastoihin.
– Meillä on hälytys-, nuoriso- ja tukiosasto. Hälytysosasto toimii pelastuslaitoksen tukena erilaisissa onnettomuustilanteissa. Hälytysosasto on hälytysvalmiudessa vuoden jokaisena päivänä.  Nuoriso-osasto valmentaa nuoria toimimaan onnettomuustilanteissa ja pyrkii kasvattamaan uusia palokuntalaisia niin hälytys- kuin tukiosastoon. Tukiosasto avustaa muita osastoja esimerkiksi nuorten viikonloppuharjoitusten muonituksessa. Tukiosasto hoitaa myös kiinteistöä. Järjestämme erilaisia tapahtumia palokunnalla sekä turvallisuuskoulutuksia taloyhtiöihin. Koulutus on maksutonta, saamme toimintaan tukea Helsingin pelastuslaitokselta, Arto Dahlman kertoo.

Palokuntatoiminnasta voi saada pitkäaikaisen harrastuksen.
– Itse olen lähtenyt mukaan palokuntatoimintaan vuonna 1990 Tikkurilan VPK:sta, josta siirryin Vantaalla Asolan VPK:aan. Asolassa toimin pääosin paloauton kuljettajana. Elämän eri vaiheet toivat Helsinkiin ja työkaverin houkuttelemana Vanhan Käpylän VPK:aan. Aktiivisen hälytysuran jälkeen on palokunta tarjonnut mahdollisuuden toimia nuorisotyössä ja turvallisuuskouluttajana. Työurani olen turvallisuusalalla, joten annan myös ammatillisen osaamiseni palokuntanuorten leirien turvallisuudelle, Arto Dahlman kertoo.

Kesällä 2022 järjestetään kansainvälinen palokuntanuorten koulutusleiri Malmin lentokentällä, Eldis22. Vanhan Käpylän VPK on leirillä mukana.
– Eldis22 leirillä olen varaturvallisuuspäällikkö. Eldis-leirin tekemiseen voi tutustua www.palokuntaleirit.fi -sivustolla, Arto Dahlman vinkkaa.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Vanhan Käpylän VPK

Share