Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Kansakoulusta kulttuuritaloksi

puukoulu

Puukoulu toimi kouluna 60 vuotta. Kuva: Kaarina Kukka Korkeaoja.

Oulunkylän vanhassa Puukoulussa pyöritetään harrastus-, kahvila- ja kulttuuritoimintaa.

Teinintiellä sijaitseva Puukoulu valmistui suomenkieliseksi kansakouluksi vuonna 1925. Rakennus toimi kansakouluna vuoteen 1959 asti. Tämän jälkeen talo oli tyhjillään tai monenkirjavassa tilapäiskäytössä, muun muassa taideopiskelijoiden asuntolana. Koulunkäynti alkoi Puukoulussa uudestaan 1980-luvulla ja rakennus toimi peruskouluna vuoteen 2016 saakka.

Oulunkylän Seurakunnan Siirtolayhdistys ry (OSSY ry) Puukoulun omistajaksi kiinteistöjen vaihdolla

Aluksi Puukoulun omisti Oulunkylän kunta ja vuoden 1946 kuntaliitoksen jälkeen Helsingin kaupunki.

Uuden tiilikoulun valmistuttua Norrtäljentien ja Teinintien risteykseen 1959 Puukoulu tuli kaupungille tarpeettomaksi. Sen sijaan kaupunkia kiinnosti Oulunkylän Seurakunnan Siirtolayhdistyksen omistama Kylänvanhimmantiellä sijainnut Tenholan tila, jonka oulunkyläläinen Aino Lempi Manner oli testamentannutSiirtolayhdistykselle.

Helsingin kaupunki ja OSSY vaihtoivat kiinteistöjä vuonna 1969. Kaupunki sai Tenholan tilan, jonka paikalla nyt sijaitsee päiväkoti Nestori. Puukoulu tontteineen ja tontilla olevine muine rakennuksineen siirtyi Siirtolayhdistyksen omistukseen.

Kaupunki vaati Puukoulun purkamista

Kiinteistöjen vaihtosopimus edellytti Siirtolayhdistykseltä Puukoulun rakennusten purkamista ja uusien, vanhuksille ja nuorille tarkoitettujen hoitolaitosten rakentamista. Purkaminen kuitenkin lykkääntyi. 1970-luvun lopulla purkamista edellyttävä sopimusehto purettiin. 

Yksi Helsingin arvokkaimmista, vanhoista koulurakennuksista pelastui jälkipolville. Puukoulu suojeltiin vuonna 1987. Rakennuksen ulkonäköä ei saa muuttaa ilman Museoviraston suostumusta. Puukoulun tontilla sijainnut suojeltu opettajien asuntolarakennus paloi vuonna 2002. OSSY on myynyt tontin, jolle tulevaisuudessa rakennettaneen asuinkerrostalo.

Puukoulu – Pieni Kulttuuritalo

Koulukäytön loputtua Oulunkylän Seurakunnan Siirtolayhdistyksen hallitus päätti ottaa Puukoulun omaan käyttöön. Tiloihin suunniteltiin toimintakeskus, jonka nimeksi annettiin Puukoulu – Pieni Kulttuuritalo, OSSY:n toiminnanjohtaja Teija Kamb kertoo. Pienen Kulttuuritalon avajaisia vietettiin huhtikuussa 2017.

Lasten Kesäakatemia

OSSY on organisoinut Lasten Kesäakatemian jo yli 20 kesänä. Kesäakatemiassa järjestetään erilaisia kursseja koulujen kesälomien ensimmäisillä viikoilla. Kurssipaikkoina ovat Puukoulun lisäksi Pukinmäen kuvataidekoulu, Maunula-talo, Metsälän VPK, urheilukentät ja puistot.  Kesäakatemian toimintaan on osallistunut vuosittain 250-350 lasta ja nuorta. Tänä vuonna Kesäakatemian ohjelmaa järjestetään ensimmäistä kertaa myös elokuussa ennen koulujen alkua.

Kutomo

Kaikille avoimessa kutomossa kudotaan mattoja ja muita kudonnaisia sekä tehdään käsitöitä arkisin kello 9.30 – 16. OSSY:n toiminnanjohtajan Teija Kambin mukaan käsitöiden lisäksi Puukoulun kutomo tarjoaa paikan seurusteluun, kahvitteluun, oleskeluun tai vaikka yhteiseen keppijumppaan.

Cafe Aprilli

Puukoulun viihtyisä kahvila on avoinna kerran viikossa keskiviikkoisin kello 11 – 16. Kahvilatuotteiden lisäksi tarjolla on myös keittolounas.

OSSY tekee yhteistyötä Helsingin vammaispalvelun kanssa. Teija Kambin mukaan Puukoulu on tarjonnut paikan työkokeiluun kahvilatoiminnan pyörittämisessä sekä myös kiinteistön- ja puutarhanhoidon sekä mediatyön alueilla.

Liikuntaa ja vuokrattavia tiloja

Puukoululta voi vuokrata tiloja erilaisiin juhliin, koulutustilaisuuksiin ja myös muuhun, pidempiaikaiseen käyttöön, esimerkiksi työhuoneiksi. Tällä hetkellä talossa toimii muun muassa kaksi äänitysstudiota.

Puukoulun tiloissa järjestetään myös joogaa, tanssia ja pilatesta.

Korona tuonut rajoituksia

Toiminnanjohtaja Teija Kambin mukaan Puukoulun tilojen käyttöaste oli varsin hyvä ennen koronaa. Tätä kirjoitettaessa Puukoulu on toistaiseksi suljettu koronapandemian takia. Kahvila avataan ja muut toiminnat alkavat heti, kun koronatilanne sen mahdollistaa, Teija Kamb lupaa.

Teksti ja kuva: Kaarina Kukka Korkeaoja

Share