Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Kulttuuri, Uutiset

Kirjaesittely: Mannerheim – Puolan vuodet

MAnnerheim-kirjan kansi

Ti 12.4. klo 18:00 Käpylän kirjastossa

Anna ja Jukka Soisalon-Soininen esittelevät kirjaansa Mannerheimin Puolan vuosista. 

Mannerheim vietti parhaat vuotensa Puolassa. Näistä ajoista hän kirjoittaa muistelmissaan ja niistä kertoo myös hänen kirjeenvaihtonsa. Hämärään ovat jääneet hänen myöhemmät Puolan yhteytensä ajalta, jolloin hän oli luopunut Venäjän armeijan univormusta ja ryhtynyt rakentamaan oman maansa tulevaisuutta.

Puolalla oli Mannerheimin sydämessä paikka hänen elämänsä loppuun saakka. Siitä ei kerro ainoastaan hänen ja ruhtinatar Maria Lubomirskan vuosikymmeniä jatkunut ystävyys vaan myös se, että Mannerheim teki kaikkensa II maailmansodan aikana pelastaakseen Saksan keskitysleireille joutuneet lähimpänsä. Kirjeenvaihto puolalaisten ystävien kanssa jatkui vielä sodan jälkeisinä vuosina.

Valtionhoitajakaudellaan Puolan sekavasta tilanteesta huolimatta Mannerheim lausui maittemme välisten diplomaattisuhteiden syntysanat ja yksityishenkilönäkin hän oli ystävällisten suhteittemme harmaa eminenssi.

Teos sisältää paljon uutta tietoa Mannerheimista ja hänen puolalaissuhteistaan aristokraateista ulaaneihin ja laulajattarista suutarimestareihin. Se kertoo Puolasta ja Puolan historiasta Mannerheimin silmin ja Puolan merkittävästä vaikutuksesta hänen ajatusmaailmaansa.

Teksti: Jukka Soisalo-Soininen

Share