Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Rakentamisen uusia tuulia Oulunkylässä

Havainnekuva Muurarimestari-kerrostalosta

Helsingin Muurarimestari tuo kantakaupungin tuntua Oulunkylään. Kuva: Avarrus Arkkitehdit Oy.

Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelma tuo Oulunkylään rakennuskokeiluja ja uudennäköistä asumista. Myös muussa rakentamisessa päivitetään käsitystä hyvästä kerrostalosta.

Uudisrakennuskohteet herättävät usein kriittisiä kommentteja. Uusia suunnitelmia tarkastellessa näyttää kuitenkin siltä, että potentiaalisia asukkaita on nyt kuunneltu herkällä korvalla.
– Ihmiset haluavat tänä päivänä rakennusten ja ympäristön osalta yksilöllisyyttä, persoonallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Ostajat kiinnittävät myös runsaasti huomiota asunnon ja ympäristön terveellisyyteen, turvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Ihmiset tarvitsevat tänä päivänä myös selvästi aiempaa enemmän erilaisille toiminnoille varattuja erillisiä tiloja, kuten esim. työtiloja. Myös asunnon muunneltavuus elämäntilanteen mukaan koetaan tärkeäksi, ylempi kiinteistövälittäjä Sari Salmela Sp-Koti Oy:stä kertoo.

Kehittyvä kerrostalo -ohjelma

Helsingin Muurarimestari on yksi Kehittyvä kerrostalo -ohjelman kolmesta Oulunkylään sijoittuvasta kerrostalokohteesta. Sen erikoisuutena on massiivitiilirakenne ja painovoimainen ilmanvaihto. Lisäksi rakennus on saanut ulkonäköönsä vaikutteita Töölön 1920-luvun kerrostaloista.
– Talon arkkitehtuuri on herättänyt paljon ihastusta ja kehuja. Arvioimme, että tämän kaltainen kantakaupunkimainen arkkitehtuuri olisi alueen asukkaiden mieleen laajemminkin ja korostaisi alueella vielä jäljellä olevaa vanhaa ja historiallista rakennuskantaa, Sari Salmela kertoo.

Muurarimestarin rakenneratkaisut ovat vaikuttaneet myös huonejakoon ja julkisivuun.
-Parhaita piirteitä asumismukavuuden kannalta ovat ehdottomasti se, että jokaisessa huoneistossa on ikkunoita vähintään kahteen ilmansuuntaan, parveke/julkisivu varjostaa liialliselta kuumuudelta kesähelteellä ja massiivitiiliseinät varaavat talvella lämpöä. Lisäksi massiivitiilirakenne eristää melua ja vaikuttaa sisäilman laatuun. Painovoimainen ilmanvaihto soveltuu kaikille, myös erityisherkille henkilöille, Sari Salmela kertoo.

Muurarimestarin viereen on tulossa myös Elävä talo -hankkeen tilallisesti aikaa kestävä kerrostalo, jossa suunnitelman mukaan asuntojen koot ja tilaratkaisut ovat helposti muunneltavissa koko rakennuksen elinkaaren ajan. Hanketta suunnittelevat Rakennusliike Reponen Oy ja Arkkitehtitoimisto Karin Krokfors Oy.

Kolmantena kohteena on Tulevaisuuden kerrostalo, jossa rakennetaan kolme erilaista puukerrostaloa. Rankarakenteista, hybridirakenteista ja massiivipuurunkoista rakennusta vertaillaan suunnittelun, rakentamisen ja asumisen aikana. Siklatilat Oy:n hankkeen tavoitteena on selvittää puukerrostalorakentamisen ja -asumisen toimivuutta useasta eri näkökulmasta.

Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan kuuluu lähes 30 kerrostaloa ympäri kaupunkia. Pohjois-Pasilan Postipuistoon syntyvään uuteen kaupunginosaan on suunnitteilla ohjelman puitteissa kokonainen puurakenteinen kortteli, johon tulisi noin 200 uutta asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa. Kuusikerroksisten talojen rakentaminen alkanee syksyllä 2022. Kokonaisuus rakennetaan puisista CLT-tilaelementeistä ja jokaisen porrashuoneen yhteyteen tulee viherhuone. Talojen väliin jätetään valopihoja, joiden ansiosta asunnot voivat aueta useampaan ilmansuuntaan.

Ympäristötietoista rakentamista

Kehittyvä kerrostalo -ohjelman rakennukset eivät ole ainoita, joissa nyt etsitään uusia näkökulmia kerrostaloasumiseen. Perinteisessäkin asuntotuotannossa on näkyvissä monia uusia ratkaisuja. Yksi esimerkki on Veräjämäkeen valmistuvat Skanskan rakennuttamat Helsingin Liekki ja Helsingin Kaamos.
– Rakennusteknisissä ratkaisuissa on huomioitu erityisesti, että rakennus olisi ympäristö- ja energiatehokas. Esimerkiksi ontelolaatat pienentävät hiilijalanjälkeä ja aurinkopaneeleilla katetaan osa kiinteistön sähköstä. Lisäksi julkisivun suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan materiaalien pitkäikäisyys ja huollon vähäinen tarve. Julkisivumateriaalina on paikalla muurattu tiili, Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma kertoo.

Helsingin Kaamoksen julkisivussa on perinteisempää esikaupunki-ilmettä. Kuva: Skanska.

Rakennuksille tavoitellaan RTS-ympäristöluokitusta.
– RTS-ympäristöluokitus lisää asumismukavuutta muun muassa puhtaana sisäilmana ja panostuksina pyöräilyyn, sähköautoiluun ja kierrätykseen. Esimerkiksi polkupyörien säilytystiloja on runsaasti, ja niille on pesu- sekä huoltopiste. Katolle asennettavien aurinkopaneelien lisäksi myös yleisten tilojen valaistusratkaisuissa energiatehokkuus on huomioitu. Materiaalien kulutuskestävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota, ja piha-alueilla näkyvät luonnon monimuotoisuutta tukevat ratkaisut. Rakennusaikana sisätiloihin tulevat ja muut herkemmät materiaalit varastoidaan työmaalla kuivissa oloissa kastumiselta suojattuna, Marja Kuosma kertoo.

Oulunkylän rakentamisbuumi on herättänyt alueen asukkaissa monenlaisia tunteita. Oulunkylään muuttoa harkitsevien silmissä kehitys näyttäytyy kuitenkin positiivisena.
– Lisärakentaminen ja alueen kehityshankkeet ovat lisänneet kiinnostusta ja asunnon ostohalukkuutta alueeltamme. Perinteitä kunnioittava moderni rakentaminen on tuonut vielä lisää positiivista huomiota, joka yhdistettynä ratikkalinjaan tekee alueestamme erittäin mielenkiintoisen, Sari Salmela kertoo viitaten Helsingin Muurarimestarin arkkitehtuuriin.

Teksti: Susan Wilander

Share