Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Kotona Oulunkylässä -blogi: Ikäihmisten asumisen avaintekijöitä

Kotona Oulunkylässä

Työssäni kiinteistönvälittäjänä saan auttaa eri-ikäisiä ihmisiä asumiseen ja uuden kodin hankintaan liittyvissä asioissa. Ikääntyvien ihmisten asuminen on monimuotoinen ja -tahoinen juttu, kuten pari asiakaskohtaamista kertoo:

  • 80-vuotias asiakkaani Unto teki omien sanojensa mukaan ”järkiratkaisun”: hän vaihtoi nurmijärveläisen omakotitalon Helsingin kantakaupungin kaksioon. Unton elämä on toki nyt helppoa, autohallista pääsee hissillä kotiovelle. Järkiratkaisu ei vain ole sydämen ratkaisu, ja nyt Unto puolisoineen miettii kompromissia: sopisiko heille sittenkin paremmin vaikka rivitalo Pohjois-Helsingissä? Tosin autotalli täytyisi ainakin olla, ja huoltoyhtiö ettei joudu taas samaan rumbaan lumitöiden kanssa.
  • Viime vuonna asiakkaakseni tuli Maija, nuorekas eläkeläisrouva täynnä kuplivaa energiaa ja elämäniloa. Hän ilmoitti, että koti neljännessä kerroksessa täytyy laittaa nyt myyntiin, ja suvussa kulkenut kaunis asunto parviratkaisun kanssa löysikin kauttamme uudet omistajat. Entäs Maija? Hän totesi, että kotikulmat ovat sittenkin tärkeimmät, ja portaitakin vielä jaksaa kavuta. Hän muutti entisen kotinsa naapuriin, hieman pienempään asuntoon kerrosta ylemmäksi.
  • ”Olen säästänyt näitä äitini juhlakuppeja”, herkisteli asiakkaani Ritva, kun istuimme hänen keittiössään pohtimassa tulevan uuden kodin pienempiä tiloja, ja mitä hän tavaroistaan ottaisi mukaan (ja mistä luopuisi, ja se tuntui raskaalta). Hän oli vuosikaudet juonut kahvinsa vanhasta piintyneestä mukista. Tulimme yhdessä siihen tulokseen, että nyt yli 70-vuotiaana, olisi sopiva aika ottaa äidin juhlakupit käyttöön. ”Mukaan uuteen kotiin otankin vain kaikkein rakkaimmat tavarat, olen sen ansainnut!”, päätti Ritva silmät tuikkien. Näin luopuminen muuttuikin itsensä arvostamiseksi, suru iloksi.

Silmiini osui uusi THL:n Sotkanetin tilasto, jonka mukaan valtaosa ikääntyvistä helsinkiläisistä asuu omassa kodissaan. Vuoden 2019 lopussa 65-74-vuotiaista kotona asuvia on lähes 99 %, 75-84-vuotiaista 96 % ja 85 vuotta täyttäneistäkin 84 %. Kotona asuvien osuus on noussut kaikissa ikäryhmissä. Siksi on tärkeää, että oma koti on juuri sopiva. Lisää kiemuroita asiaan tuo se, että ikääntyvä väestö on usein asunut kodissaan pidempään kuin nuoremmat sukupolvet, ja muutos saattaa tuntua vaikealta.

Ennakointi ja rohkeus ovat mielestäni kaksi tärkeintä tekijää oman asumisen suunnittelussa. Sukulaisten ja ystävien kanssa kannattaa jutella ja hakea näkemystä niin tutuilta kuin ammattilaisilta. Eniten kannattaa silti kuunnella sisintään: Missä minun on hyvä olla? Mitä ainakin haluan kodiltani? Mistä unelmoin? Mikä on minulle tärkeää, miksi? Miten varustaudun tulevaan?

Teksti: Hanna Nikander, Kiinteistömaailma

Kirjoittaja on kiinteistönvälittäjä ja sisustussuunnittelija, joka kokee etuoikeudeksi ja suureksi vastuuksi sen, että saa olla mukana ihmisten elämän isoissa päätöksissä.

Share