Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Oulunkylään ”megaterkkari” vuonna 2031

Paloheinän, Maunulan ja Pihlajanmäen terveyskeskukset yhdistetään uuteen jättikeskukseen.

Oulunkylään nouseva pohjoista suurpiiriä palveleva PK-THK-keskus valmistuu Helsingin kaupungin johtavan ylilääkärin Lars Rosengrenin mukaan vuonna 2031. Se tulee todennäköisesti nykyisen terveyskeskuksen tontille.

Oulunkylän uusi perhe-, terveys- ja hyvinvointikeskus tarjoaa kaikki terveysasema- ja sosiaalipalvelut. Kansan kielellä Oulunkylä saa siis ”megaterkkarin”.

Vastaavanlainen iso koillisen suurpiirin asukkaita palveleva PK-THK-keskus on tulossa Malmille. Helsingissä on jo kolme erillistä perhekeskusta: Itäkatu, Kallio ja Kamppi, yksi erillinen terveys- ja hyvinvointikeskus Kalasatamassa ja yksi iso perhekeskus- ja terveys- ja hyvinvointikeskus Vuosaaressa.

Helsingin kaupungin johtavan ylilääkärin Lars Rosengrenin mukaan Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus valmistuu vuonna 2026, Kampin vuonna 2027 ja Oulunkylän sitten seuraavana vuonna 2031. Isojen keskusten lisäksi lähipalvelupisteitä on hänen mukaansa tulossa Lauttasaareen, Laajasaloon, Jakomäkeen ja Kontulaan.
-Lähipalvelupisteiden tulevaisuuden valikoima on vielä suunnitteluvaiheessa, hän sanoo.

Radan viereen samalle tontille

Oulunkylän PK-THK-keskus sijoittuu lähelle nykyistä Oulunkylän sosiaali- ja terveyskeskusta, mahdollisesti jopa samalle tontille junaradan viereen.

Rosengrenin mukaan uuteen Oulunkylä PK-THK-keskukseen siirretään Paloheinän, Maunulan ja Pihlajanmäen terveysasemien toiminnot. Suursuon sairaalasta sinne siirtyvät toimintaterapiapalvelut ja Suursuon virastotalosta psykologia-, lastensuojelu- ja sosiaalipalvelut.
-Paloheinän, Maunulan ja Pihlajanmäen terveyskeskukset jatkavat nykyistä toimintaansa siihen saakka, kunnes Oulunkylän uusi keskus valmistuu, Rosengren sanoo.
-Jos uusi PK-THK-keskus sijoittuu Oulunkylän terveysasemarakennuksen tontille, tulee tarve siirtää Oulunkylän terveysaseman toiminta väistötiloihin rakentamisvaiheen ajaksi eli noin kahdeksi vuodeksi, hän jatkaa.

Asiointimatkat pitenevät

Pakila-Seuran varapuheenjohtaja Jari Mörö sanoo, että terveys- ja hyvinvointipalvelujen keskittäminen Oulunkylään pidentää Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen asukkaiden asiointimatkoja.
-Kelataksien saatavuuden kanssa on ollut ongelmia jo ennestään ja tulevaisuus vain lisää näitä kuljetushaasteita, hän sanoo.
-Menetetäänkö keskittämisessä oma lääkäri -periaate, jolloin potilaiden hoitojen koordinointi heikkenee ja myös lääkäriaikojen varausviiveet pitenevät, hän jatkaa.

Mörö sanoo, että keskittämisessä on toki potentiaalia hallinnon ja tukitoimintojen tehostamiseen, jolloin varsinaiseen potilastyöhön jäisi enemmän aikaa ja rahaa.
-Uudet ja toimivammat tilat mahdollistavat myös hoitotyön kehittämisen, hän sanoo. 

Teksti: Esko Lukkari

Share