Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Pakilaan Nukketeatteritalo

Nukketeatterinäytös käynnissä

Kaukokaiku, Perrine Ferrafiat ja Emma Hanikka. Metropolitan puppetsin kiertävä Karavan-näyttämö asuntovaunussa. Kuva: Anna Uschanov.

Pakilan työväentalo saa uudet vuokralaiset. Pääkaupunkiseudun vapaan kentän nukketeatteriammattilaisten verkosto Metropolitan puppets ry avaa Nukketeatteritalon elokuussa.

Pakilan työväentalo kunnostetaan tänä kesänä nukketeatterilaisten tarpeisiin ja avataan elokuussa aivan uuteen toimintaan. Avajaisia vietetään 19-20.8.22 ja silloin on ohjelmaa päivällä koko perheelle ja illalla aikuisten iltamat. Syys-marraskuun ohjelmistossa nähdään Hannahin pieni teatteri; Vuori, joka rakasti lintua ja Leppäkerttu pilkuton. Jouluiseen ohjelmistoon kuuluvat aikuisten illat Pulcinellan seurassa sekä Pikku-peikon joulu ja Hämärinkäinen.
-Satavuotias talo soveltuu loistavasti monipuoliselle taidetoiminnalle. Sali ja näyttämö toimivat harjoitus- ja esitystilana, talossa on työhuone taiteilijoiden käyttöön sekä varastotilaa esityksille, lämpiö ja kirjasto toimivat monitoimitiloina, kertoo verkoston puheenjohtaja Mila Nirhamo.

Nukketeatteritalon avaaminen tarkoittaa uusia mahdollisuuksia nukketeatteritekijöille ja koko alalle. Nukketeatteritalo tuo Helsinkiin omaleimaisen taidetalon sekä taiteilijoiden verkostolle enemmän vakiintunutta toimintaa. Metropolitan puppets -verkostossa on 20 taiteilijaa. Taiteilijoiden lisäksi talossa työskentelee syksyllä puolipäiväinen tuottaja.
-Nukketeatterin ammattilaiset toimivat esittävän taiteen marginaalissa ja siellä on vähän resursseja ja turvaa. Tila mahdollistaa toimintaa, luo rakenteita sekä jatkuvuutta. Nukketeatteritaiteilijat ovat moniosaajia, työmme tapahtuu visuaalisen ja esittävän taiteen välimaastossa. Pian pääsemme rakentamaan uutta yhdessä, Mila Nirhamo sanoo.

Yhteistyö lähialueiden asukkaiden kanssa kuuluu kiinteästi Nukketeatteritalon suunnitelmiin.
-Tavoitteena on, että tilaa löytyy myös paikallisille aktiviteeteille kuten muskarille ja perhekahvilalle sekä alueen toimijoiden ja asukkaiden tapahtumiin. Alueen asukkaat ovat tervetulleita tutustumaan taloon, kunnostustalkoot alkavat kesäkuun alussa! Mila Nirhamo kertoo.

Nukketeatteritalon sijoittuminen Pakilaan oli onnekas sattuma.
– Saimme sattumalta kuulla, että kaupunki on luopumassa Pakilan nuorisotalon toiminnasta työväentalolla ja että sinne etsitään uutta toimijaa, Mila Nirhamo sanoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Anna Uschanov

Metropolitan puppets on pääkaupunkiseudun ammattinukketeatteritaiteilijoiden verkosto joka edistää vapaan kentän nukketeatteria ja taiteilijoiden toimintaedellytyksiä pääkaupunkiseudulla.

metropolitanpuppets.org

Pakilan Työväentalo on Helsingin toiseksi vanhin työväentalo, jossa on viime vuodet toiminut Helsingin kaupungin nuorisotalo. Työväentalon omistaa Pakilan demokraattinen kulttuurisäätiö.

Share