Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä

Linnun neljä laulua puhuttelee niin aikuista kuin lasta

linnun neljä laulua -kansi

Oulunkyläläinen kuvataiteilija ja kuvittaja Selja Raudas on luonut vahvan ja koskettavan kuvamaailman yhdessä Katri Tapolan kanssa tekemäänsä uuteen kirjaan. Kirja kertoo yhdessäolosta ja yksinäisyydestä, kohtaamisesta ja erkanemisesta.

Kuvakirjan aukeamat ovat kuin itsenäisiä taideteoksia.
-Sain tekstin kirjailija Katri Tapolalta eräänä pimeänä talvi-iltana ja huolimatta väsymyksestä ja myöhäisestä ajankohdasta otin heti värit esiin ja piirsin linnun sellaisena kuin sen tarinassa näin. Teksti oli niin puhutteleva ja koskettava. Sille täytyi luoda vahva kuvamaailma ja -kerronta, Selja Raudas kertoo.

Linnun neljä laulua kertoo myös kuvakirjan mahdollisuuksista. Teos sopii niin lapsille kuin aikuisille. -Kuvakirjaa voi lukea kuka vain. Se sopii joillekin lapsille ja varmasti monelle aikuiselle. On ilahduttavaa, miten siitä ovat pitäneet niin kahdeksankymppiset naiset kuin viisikymppiset miehetkin. Sitä ovat lukeneet nuoret naiset lohtukirjana sydänsuruissaan. Uskoisin että siitä löytää kosketuspintaa moni erotaustainen nainen. Ajattelenkin että se olisi kaunis lahja antaa ystävättärelle, joka on juuri eronnut. Ei myöskään pidä aliarvioi lasta lukijana. Todennäköisesti olisin itse lapsena pitänyt tästä tarinasta. Lapsilukija kaipaa eri tunnerekistereissä liikkuvia tarinoita, myös surullisen kauniita, Selja Raudas kertoo. Kirja on kasvutarina, jota riipaisevasta melankoliasta huolimatta kauneus kantaa.

Maalauksellinen kuvitus on syntynyt sekatekniikalla.
-Tein kuvat tällä kertaa suoraan digitaaliselle alustalle, koska painoon lähtevät kuvat on joka tapauksessa digitoitava. Kirjan kuvituksessa on yhdistetty digitaaliseen piirrosjälkeen paljon perinteisin menetelmin tehtyä kuvaa, kuten syväpainografiikkaa akvatintaa ja etsausta, myös akvarellia sekä lasyyrimaista akryylimaalausta ja erilaisin piirtimin tehtyä jälkeä. Aikaa ja vaivaa ei ole säästelty, Selja Raudas kuvaa työprosessiaan.

Serkukset työparina

Selja Raudas ja Katri Tapola ovat tuottoisa työpari.
-Olemme tunteneet lapsesta saakka, sukulaisuuden ja ystävyyden lisäksi olemme nykyään vielä työpari. Olemme sukulaissieluja sanan monessa merkityksessä, näkemyksemme ovat pääasiassa hyvin yhteen sopivia. Tässä kirjassa alussa oli teksti, ja siihen maailmaan kuvat syntyivät. Tärkeä osa olivat myös Aya Chalabeen arabiankieliset käännökset, jotka toimivat sivuilla kauniina visuaalisina elementteinä. Katri on tehnyt uraauurtavaa työtä monikielisen lastenkirjallisuuden parissa, Selja Raudas kertoo.

Linnun neljä laulua kertoo kissan nimeltä Don ja linnun kohtaamisesta, yhteisestä onnesta ja erkanemisesta.
-Kuvituksessa voi aistia arjen ja unelman tasot missä kai elämme kaikki, miten värit kirkastuvat yhteisen onnen myötä, kasvaen paratiisimaisiin näkyihin. Ja tummuvat jälleen kohti loppua. Lopulta lintu lentää vapauteen, mutta taivaalla voi aistia viileän tuulen. Asiat ovat elämässä moniulotteisia, Selja Raudas toteaa.

Selja Raudas on aktiivinen kuvataiteilija. Kuvitustyö tuo uudenlaisia haasteita.
-Kuvataiteilijana maalaan omasta maailmastani käsin. Teokseni ovat visuaalista ajattelua, maailman ja ilmiöiden tutkimista. Kuvitustyössä lähtökohtana on tietenkin teksti, joudun ajattelemaan kuvien esittävyyttä enemmän. Kuvitustyössäni olen joutunut epämukavuusalueelle ja uuden äärelle. Suurikokoisten abstraktien värimaalausten sijaan teen pientä ja esittävää. Toisaalta olen löytänyt siitä uutta ilmaisua, joka todennäköisesti vaikuttaa vielä tuleviin maalauksiini, Selja Raudas kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Larissa Raudas

Yhteistyö kirjailija Katri Tapolan kanssa jatkuu. Alkuvuodesta 2023 ilmestyy taidekirja Uusi, Enostonen kustantamana. Selja Raudaksen taidetta voi nähdä keväällä Espoossa ja kesäkuussa Tuomiokirkon Kryptassa. Lisätietoja: https://www.seljaraudas.net/

Share