Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Jääleinikki – murhia 1930-luvun Helsingissä

Jääleinikki -kansi

Oulunkyläläinen Pauli Jokinen tunnetaan tietokirjailijana ja Helsingin Murhakävelyjen vetäjänä. Jääleinikki on hänen debyyttinsä dekkarikirjailijana. Luonnollisestikin Oulunkylälläkin on oma roolinsa tarinassa.

Nuoren naisen raaka murha käynnistää rikostutkimukset, jotka etenevät vakoilutarinaksi Neuvostoliiton paineessa ja sisällissodan traumoissa pyristelevässä Helsingissä. Jokinen on luonut tosielämän murhatarinaan perustuvan historialliseen Helsinkiin sijoittuvan jännityskertomuksen, jota ei malta laskea käsistään ennen viimeistä sivua.

Tarinasta käy selvästi ilmi Jokisen perehtyneisyys kaupungin historiaan. Varsin ajankohtaisiakin sävyjä saava tarina pitää hyvin otteissaan ja yllättäviä käänteitä riittää. Klassinen dekkarityyli sujuu Jokiselta hyvin ja mukana on mielenkiintoisia yksityiskohtia historiasta. Ainoa hieman ajankuvaa rikkova asia on henkilöiden puhetyyli ja sanasto, jotka eivät aina sovi 1930-luvulle. Toisaalta se tekee lukukokemuksesta myös sujuvamman.

Toivottavasti saamme vielä lisää etsivä Arpia Haahtin tutkimuksia luettavaksemme!

Teksti: Susan Wilander

Share