Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Saision mahtava Passio

Passio -kansi

Kirjailija Pirkko Saision uusin teos ” Passio” oli Finlandia-palkintoehdokkaana 2021. Eikä syyttä, teos on aivan omalaatuisen upea, laaja katsaus Euroopan historiaan kerrottuna värikkään mielenkiintoisesti. Ehkäpä Saision laajan kirjailijauran laadukkain teos.

Saision kirja on sivumäärältään muhkea (s.732), erittäin monipuolinen ja rönsyilevä kuvaus täynnä maantieteellisesti aivan erilaisia tarinoita ihmiskohtaloista eri puolilta Eurooppaa yli viidensadan vuoden ajalta. Kirjan ensimmäiset tarinat lähtevät Italian Firenzestä 1400-luvulta, viimeisimmät tuovat ihmiskohtalot 1950-luvun Helsinkiin.

Tarinoita ja ihmisiä liittää löyhästi yhteen erikoinen kultakoru, jonka siirtyminen ihmisiltä ja paikkakunnilta toiselle valaisee samalla kunkin paikkakunnan ja ihmisten maailmaa.

Kirja tuo monipuolisesti esille eri uskontojen ja uskomusten maailman. Maailman, joka on eri aikoina eri puolilla Eurooppaa säädellyt ihmisten ja kansojen kohtaloita.

Kirjassa tulee vahvasti esille Saision perehtyneisyys kansojen tapoihin ja historiallisiin vaiheisiin. Saision kirja kuvaa yksityiskohtaisesti yksityisen ihmisen kautta erilaisia merkittäviä kansojen kohtaloita, sotia, uskonnollisia myllerryksiä, hallitsijoita ja alamaisia, kaupankäyntiä, ostamista ja myymistä. Paitsi tavaroiden, myös ihmisten.

Saisio pääsee kirjassaan äärimmäisen lähelle ihmisen sielunelämää ja elämän sisältöä. Ilot, surut, pettymykset, toiveet, kaipuu onneen – edes pieneenkin.

Värikkäitä paikkoja

Italian Firenzen elämästä 1400-luvun lopulla Saisio siirtyy sujuvasti toiseen Italian kaupunkiin Venetsiaan, sieltä tarina jatkuu Wienissä edetäkseen Puolan Krakovaan ja sitten merkilliseen paikkaan Golobije Seloon Venäjälle, josta kuvaus on aivan huikaiseva, ajoittain kuin jännitysromaanissa. Viron eteläinen Haapsalu saa omalaatuisen taiteilijakuvauksen, kunnes kirjassa päädytään Helsinkiin, sivutaan kansalaissotaa 1918, josta päädytään vahvaan kuvaukseen Karjalaan Solovetskin vankileirille. Kirjan lopputarina tuo nuoruuden rakastavaiset vuosikymmenten jälkeen takaisin Helsinkiin. Yhteistä onnea ei enää ole.

Saision kirjan lukeminen on vaativa, mutta erittäin palkitseva ponnistus. Sisältö on kielellisesti erittäin antoisaa. Tekstiä leimaa paitsi Saision laaja asioiden ja asiakokonaisuuksien tietämys, myös humaani, ymmärtäväinen ote ihmisiin eurooppalaisen maailman myllerryksissä. Ihmiskohtalot tulevat lähelle lukijaansa, henkilöt elävät kuin Saision näytelmissä.

Todella vahva, vaikuttava teos!

Teksti: Pekka Hurme

Share