Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylän asemanseutu muuttuu

kuvia Oulunkylän aseman ympäristön betonipinnoista

OmaStadi-hankkeen katutaidetta voisi sijoittaa esimerkiksi näihin kohtiin vanhan aseman seudulle. Kuva: Inkeri Niskanen / Helsingin kaupunki

Oulunkylä-Seuran järjestämässä asukasillassa Seurahuoneella 12.4.2022 käsiteltiin asemanseudun muutoksia ja korjauksia.

Asukasillan teemana oli Oulunkylän asemanseudun tulevat muutokset ja korjaukset. Kutsuimme tilaisuuteen edustajia Helsingin kaupungilta ja Helsingin taidemuseosta. Seurahuoneen isossa salissa oli paikalla runsaasti asukkaita ja lisäksi parisen kymmentä etäyhteyden päässä. Seuraavassa on yhteenveto esityksistä aihealueittain.

Raide-Jokeri

Raide-Jokerin työt lähikuukausina, projektinjohtaja Juha Saarikoski:

Toukokuu:
-kivityöt (esim. reunakivet, nupukivet, raitiovaunupysäkin kivityöt ja sähkönsyöttöaseman laatoitus)

Kesäkuu:
-asfaltointi- ja noppakivityöt
-puu- ja pensasistutukset
-Maexmontanin puiston ennallistaminen kesä-heinäkuu

Heinäkuu:
-sähkönsyöttöaseman piha-alueet valmiit heinä-elokuussa

Elokuu:
-Alueen jalankulun ja pyöräilyn reittien avaaminen
-Asemanseudun työt kokonaisuudessaan valmiit

Kadut ja rata valmistuvat vaiheittain vuosien 2022 ja 2023 aikana. Koeajot ja viimeistelyt tapahtuvat vuoden 2023 aikana ja varsinainen raideliikenne alkanee tammikuussa 2024.

Sähkönsyöttöasema, arkkitehti Yrjö Rossi

Rakennuksen seinään on siirretty näkymä vanhasta valokuvasta Mikkolantieltä vuodelta 1904 – kuvassa on Villa Kullobacka ja sen edustalla jalankulkijoita ja hevoskärryjä. Valokuvan siirto onnistuikin hyvin ja se oli hetken nähtävillä kaikista suunnista. Valitettavasti ruosteenruskea pintakäsittely kuitenkin hävitti kuvan alleen. Tämä on erityisen harmillista siksikin, että Oulunkylän sähkönsyöttöaseman kuvitus on erikoistapaus ja sen toteuttamiseksi nähtiin paljon vaivaa sekä seuran että kaupungin taholta. Tämä teema herätti asukasillassa runsaasti keskustelua ja kritiikkiä. Etenkin sähkösyöttöasemien ruosteenruskeaa väritystä pidettiin rumana.

Oulunkylän aseman sisäänkäyntien kunnostaminen, maisema-arkkitehti Inkeri Niskanen

Aseman alueella on useampi vastuunjakaja, joista Väylävirasto vastaa laiturialueen ja sinne johtavien portaikkojen hoidosta ja Helsingin kaupunki puolestaan alikuluista ja radan suoja-aitojen ulkopuolisesta alueesta. Vastuunjaossa on kuitenkin ollut epäselvyyksiä ja ne pyritään Niskasen mukaan selvittämään tämän kevään aikana. Asema on mukana pääradan Facelift-hankkeessa, jossa laaditaan parantamissuunnitelmat asemille Käpylästä Puistolaan. Hankkeen tavoitteena on kohentaa asemien yleisilmettä nopeammin ennen laajempia asemien peruskorjauksia. Oulunkylän aseman kunnostaminen aloitetaan töhryjen poistolla, valaistuksen parantamisella, rappauspintojen korjauksilla ja kesäkukkaistutusten lisäämisellä. Pyörien liityntäpysäköinnin suunnittelu käynnistyy syksyllä 2022 ja se on tarkoitus toteuttaa 2023. Alikulkujen seinäpintoihin on suunniteltu poimutettuja ja reijitettyjä corten-teräs verhoilupaneeleita. Myös meluaitojen pleksejä uusitaan ja niihin tehdään kalvoteippauksia.

OmaStadi-ehdotus katutaiteesta aseman alikulkuihin, Taru Tappola ja Kristiina Ljokkoi HAM:sta

Hanke on edistynyt budjetointivaiheen yli ja nyt keskusteltiin maalausten sijoitteluvaihtoehdoista.  Pohjoisen alikulun kohdalla hyvä vaihtoehto olisi uusien siltojen seinäpinta, kun taas eteläisen alikulun tukimuurit voisivat olla alustana maalauksille. Alkuperäisessä ehdotuksessa toivottiin töiden tekemistä asukkaiden yhteisöllisenä projektina. Kaupunki on kuitenkin ohjannut hankkeen toteutuksen Helsingin taidemuseolle ja budjettiin on varattu taiteilijapalkkio ammattilaiselle. Katutaiteen aiheista HAM on yhteydessä ehdotuksen tekijään, joka kirjoitti niistä ”Asemanseudun katutaide suunnitellaan yhdessä ogelilaisten kanssa paikallistuntemusta ja asukkaiden tarinoita hyödyntäen.” Teokset seiniin voidaan kuitenkin toteuttaa vasta kun seinäpinnat on kunnostettu. 

Oulunkylän keskustan rakentamisen suunnitelmat

Helsingin kaupunki on luopunut Mäkitorpan leikkipuistoon suunnitellusta rakentamisesta. Uutta terveys- ja hyvinvointikeskusta suunnitellaan nyt nykyisen terveyskeskuksen kohdalle.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 16.5.-6.6.2022 . Tältä sivulta voi tilata sähköpostiinsa myös suunnitelmavahdin. Esittely- ja keskustelutilaisuus järjestettiin verkossa 24.5.2022. Kaavakävely pidetään 31.5.2022 klo 18-19.30 ja myös sinne toivomme mahdollisimman monen asukkaan osallistuvan. Tarkemmat ajankohdat selviävät kaupungin sivuilta yllä mainitusta osoitteesta.

Teksti: Marja Markko

Kuva: Inkeri Niskanen, Helsingin kaupunki

Share